Minister: Danskere kan kræve ordentligt bredbånd

Videnskabsministeren vil stille krav om ordentlig dækning med mobilt bredbånd i de områder af Danmark, som stadig har store problemer med at få Internet i ordentlig hastighed.

Her er Danmarks sorte huller - selv om de er røde. Kortet fra IT- og Telestyrelsen viser de postdistrikter, som har den dårligste bredbåndsdækning, og hvor det kommende salg af 800 MHz-radiofrekvensen vil kunne sikre, at man får mobilt bredbånd på 10 megabit i sekundet. Fold sammen
Læs mere

Det skal være slut med, at nogen kan bo i sorte mobil- og bredbåndshuller i Danmark anno 2011.

Derfor vil videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) nu alligevel stille særlige krav om at få dækket de værste områder ind, når staten til marts 2012 sælger nye radiofrekvenser til netop mobilt bredbånd.

Videnskabsministeren vil kræve, at husstande i udvalgte postnumre, hvor det i dag er sværest at få en internetforbindelse i en ordentlig hastighed på 10 megabit i sekundet, skal kunne få muligheden over mobilnettene. Det skal ske senest ved udgangen af 2014.

God forbindelse afgørende for liv

»Dette er et godt skridt på vejen til, at vi sikrer, at alle - også i yderområder af landet - i 2020 har adgang til lynhurtigt bredbånd, som er en af forudsætningerne for vækst i vort samfund,« siger Charlotte Sahl-Madsen.

Regeringen har sat sig som mål, at alle, uanset hvor i landet man bor, i 2020 skal kunne købe en forbindelse på 100 megabit i sekundet. Dermed er der stort set ubegrænset mulighed for at udnytte selv tunge nettjenester med f.eks. TV i HD-kvalitet, kunne føre videosamtaler i HD-kvalitet eller kunne overføre betragtelige datamængder, f.eks. store digitale arbejdstegninger.

»Lige nu er det vigtigste, at alle får adgang til en bredbåndsforbindelse, hvor hastigheden er anvendelig for borgere og virksomheder. Frem mod 2020 må vi så kikke på, om der skal iværksættes yderligere tiltag for at nå de 100 megabit i sekundet, som er målsætningen i 2020,« siger videnskabsministeren.

Dækningskravene skal i høring i efteråret, inden der gøres klar til forårsauktionen.