Minister: Alt for få vælger høj hastighed

Oppositionen beskylder regeringen for ikke at sætte høje nok ambitioner for Danmark som IT-nation. Videnskabsministeren er enig i, at det ikke går stærkt nok.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) var torsdag i samråd om bredbåndshastigheden i Danmark. Foto: TV fra Folketinget, www.ft.dk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er alt for sløv til at tage de højere internethastigheder til sig, og det spærrer for mulighederne for vækst.

»Næsten alle borgere og virksomheder kan i dag få en bredbåndsforbindelse med en hastighed på 10 megabit eller mere, men under halvdelen benytter sig af muligheden. I f.eks. Sønderjylland kan mange få høje hastigheder, men få tegner abonnementet. Det er et paradoks, for det er ærgerligt, at ikke alle udnytter mulighederne, da det er gennem brug af IT- og telekommunikation samt infrastruktur, at vi skaber vækst i samfundet,« konstaterer videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

Standser ikke her

Hun var torsdag kaldt i samråd i Folketingets videnskabsudvalg, efter at internationale undersøgelser viser, at Danmark falder på rangstigen over førende IT-nationer.

Charlotte Sahl-Madsen mener ikke, at Danmarks position er truet, om end hun tager det seriøst, at senest den store undersøgelse, »Broadband Quality Study«, fra to europæiske universiteter viser, at Danmark er overhalet af lande som Bulgarien og Letland.

»Danmark lever allerede nu op til bredbåndskravene for de næste tre-fem år, men vi skal selvfølgelig ikke standse dér. 25 procent af alle husstande og virksomheder kan faktisk i dag få hastigheder på 100 megabit i sekundet - også ud af huset -, og de kommende år vil vi se en markant udbredelse af de højere hastigheder. Men jeg er helt bevidst om, at der forskellige steder i landet er borgere og virksomheder, som ikke kan få dækket deres behov,« siger Charlotte Sahl-Madsen.

Drøftelse med kommunerne

Hendes IT- og Telestyrelse har netop drøfte med telebranchen, hvad der kan gøres for at sikre en bedre udbredelse af større hastigheder til alle, og hun forventer »meget snart« at få et oplæg til mulige forbedringer. Et af flere punkter er en bedre koordinering af gravearbejdet, så der lettere kan graves de nødvendige kabler ned.

»Desuden skal jeg 9. december mødes med formanden for Kommunernes Landsforening, Jan Trøjborg, for at diskutere muligheder for bedre bredbåndsudlægning,« sagde ministeren med henvisning til, at flere kommuner har været obsternasige med at give tilladelser til især opsætning af telemaster, så den mobile bredbåndsdækning kan blive bedre.

Mere ambitiøs, tak

Både Socialdemokraterne og SF mente, at videnskabsministeren - med den socialdemokratiske IT-ordfører Yildiz Akdogans ord - bør »være lidt mere ambitiøs«.

»Vi sakker i høj grad bagud i forhold til kvalitet og hastighed,« mente hun.

SFs IT-ordfører Hanne Agersnap efterlyste, at der blev sat nogle regionale delmål, så man sikrer, at »Udkantsdanmark« får de hurtigere forbindelser, som er afgørende for, at man kan bo og arbejde hvor som helst i landet.

Hun klandrede, at der først foretages en egentlig evaluering af regeringens bredbåndsplan i 2017.

Minister: Gå sammen

Videnskabsudvalget formand, Marianne Jelved (Rad.), efterlyste planer for at sikre, at der hurtigere end i dag faktisk er internetdækning over hele landet.

»Det er centralt, at der er dækning over hele landet. Vi bliver faktisk mødt med spørgsmål fra virksomheder og sommerhusudlejere, som ikke kan få turister, fordi disse forventer, at der er internetdækning,« sagde hun.

Charlotte Sahl-Madsen mente, at hullerne kan skyldes den manglende efterspørgsel.

»Det allerallervigtigste er at få øget efterspørgslen. Jeg har f.eks. holdt møder med øsamfundene, og de bliver en attraktiv kunde, når de går sammen,« sagde ministeren.

Læs »Bredbåndskortlægning 2010« her: http://www.itst.dk/statistik/Telestatistik/Bredbandstatistik/bredbandskortlegning-1/bredbandskortlegning-2010

Se TV fra Folketinget: http://www.ft.dk/webtv.aspx