Minister afviser at gå i detaljer om datasikkerhed

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen er i dag, torsdag, i samråd omkring salget af Nets. Han afviser fortsat statslig ejerskab, og afviser samtidig at gå i detaljer omkring spørgsmål vedrørende datasikkerhed.

Erhvervs- og vækstmininister Henrik Sass Larsen kaldt til samråd om det eventuelle salg af NETS. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På dagens samråd skal erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen svare på spørgsmål omkring salget af Nets. Dels om statens ejerskab, reguleringen af Nets og spørgsmål omkring datasikkerheden.

Michael Aastrup Jensen (V) spørger ind til, om datasikkerheden er tilstrækkelig, hvis eksempelvis en amerikansk kapitalfond køber Nets, og amerikansk lovgivning dermed potentielt kan overtrumfe dansk lovgivning. Et spørgsmål, Henrik Sass Larsen ikke vil gå i detaljer med.

“Det, jeg har fået oplyst fra justitsministeriet og datatilsynet, er, at dansk lovgivning gælder. Det er oplyst sådan, at man ikke må udlevere data. Heller ikke til amerikanske myndigheder. Loven er klar. Man må ikke udlevere data. Det er det, jeg som erhvervsminister kan svare på,” forklarer Henrik Sass Larsen, og henviser til justitsministeren.

Henrik Sass Larsen forklarer til samrådet, at reguleringen af Nets vil være den samme, uanset om staten gennem Nationalbanken har en ejerandel.

“Nets er en privat virksomhed og der foregår en salgsproces. Det er ejerkredsen, der vurderer, hvad og til hvem, der skal sælges. Den danske stat ejer ikke Nets og kan ikke bestemme, hvordan salgsprocessen forløber,” forklarer ministeren og forsikrer samtidig om, at reguleringen af Nets vil fortsætte.

“Reguleringen af Dankortet vil også gælde for en ny ejer af Nets. Det er svært at se, hvorfor Dankortet ikke skulle blive tilbudt til danskerne. Det samme gælder for betalingsservice, NemID, og så videre, der er omfattet af konkurrenceloven. Jeg forventer, at en ny ejer vil følge loven,” siger Henrik Sass Larsen.

I det hele taget har Henrik Sass Larsen svært ved at se, at der skulle være et problem i, at en udenlandsk kapitalfond vil købe samt hvorfor udenlandske kapitalfonde skal mistænkeliggøres.

“Regeringen lægger vægt på en solid betalingsinfrastruktur. Jeg er kun glad for, at udlandet vil investere i Danmark og i dansk erhvervsliv,” siger ministeren.

Henrik Sass Larsen afviser, at staten hverken vil beholde eller øge sit ejerskab af Nets. Begrundelsen er blandt andet, at Nationalbanken bedre kan varetage sin rolle som overvåger uden et ejerskab.

“Nationalbanken har meddelt, at man ikke ser ejerskab af Nets som en naturlig opgave. Rollen som overvåger kan bedst varetages uden et ejerskab. De vil sælge. Regeringen vil ikke øge sin investering igennem Vestjysk Bank og Finansiel Stabilitet A/S,” siger Henrik Sass Larsen.