Minibilerne sejrer

Krisen er tilbage

Ringsted Station transport af VW UP Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2011 troede mange, at det var forbi med krisen i bilbranchen, men 2012 bragte et nyt tilbageslag i denne meget konjunkturfølsomme sektor af dansk erhvervsliv.

Alligevel udebliver konsolideringen. Virksomhederne er hver for sig gode til at spare omkostninger, når det er nødvendigt. Og det er det unægteligt, for danskerne kører efterhånden kun i bittesmå minibiler med et lavt benzinforbrug og en pris under 100.000 kr. Det giver ingen toplinjevækst. Pengene må tjenes i eftermarkedet, hvor værkstedsregningerne vokser. Men også her giver minibil-trenden problemer.

De store familieejede importører dominerer stadig. Det er Semler Gruppen med alle de betydende mærker fra Volkswagen - ikke mindst den populære minibil Up og det er Interdan, som importerer Peugeot og Mitsubishi. Størst tilbagegang i omsætningen er der hos Ford og Opel. Her er udbuddet af minibiler knap så stærkt. De seneste års højdespringer Nic. Christiansen med Hyundai-agenturet fastholder fremgangen. Koreanske mærker vinder terræn på det danske bilmarked i disse år. Men Jaguar og Land Rover, som Nic. Christiansen har i sin portefølje, finder også et publikum trods krisetider.

Vil du for alvor tjene penge i branchen, er det en god ide at satse på specialbiler. Dem holder Kjaer Group i Svendborg kørende i Afrika og Mellemøsten – ofte i uvejsomme områder, hvor bilkøberne har behov for en helt særlig service.

Ejner Hessel, den store Mercedes-forhandler, har ud over det stærke tyske mærke en række specialkompetencer – bl.a. ombygger han biler efter kundespecifikationer. Hvor mange af de rare penge, som Hessel har tjent på bilerne, der siden er sat til på sponsorater i FC Midtjylland melder historien ikke noget om. Men indtjeningen er i top.

Specialkøretøjer hitter


Der sælges fortsat lastbiler i Danmark, selv om de danske vognmænd har svært ved at konkurrere med kolleger i det øvrige Europa på grund af høje lønomkostninger.

Bedst klarer de leverandører sig dog, der sælger specialiseret entreprenørmateriel som f.eks. Hydrema i Støvring. Det hjælper også, at firmaet har specialiseret sig i redskaber og køretøjer til minerydning.

Scania dominerer markedet for de store køretøjer, men det kniber alvorligt med indtjeningen i virksomheden, der er en fusion af Scania Biler og Scania Danmark.

Sidste års store højdespringer Schmitz Cargobull, der sælger anhængere og andre sættevogne, kan ikke holde pusten. Padborg-virksomheden er ramt af en væsentligt reduceret eksport af brugte sættevogne.

Bilpleje er der altid brug for


Uanset tiderne skal biler holdes ved lige. Derfor er der også gode penge i at sælge reservedele, bilplejemidler og alverdens ekstraudstyr. FTZ har de private autoværksteder som hovedkunde og tager sig godt betalt for sin service. I forbrugersegmentet har T. Hansen Gruppen i Middelfart fat i den lange ende – det kniber mere for svenske Mekonomen, der ellers også satser hårdt på privatmarkedet.

Branchens danske producenter - K. Nissen International i Horsens, der fremstiller autokølere, og Roulund Braking (bremser) i Odense - kan ikke matche distributørerne i indtjening. Undtagelsen er GKN Wheels i Nagbøl ved Kolding, der fremstiller specialhjul til landbrugsmaskiner. Den britiskejede fabrik præsterer en afkastningsgrad på hele 23 procent.

Se regnskabstallene for de 1.000 største virksomheder:

Her finder du et excelark med Guld1000-analysen inklusiv kontaktoplysninger: