Mini-PCer trækker PC-salg op med næsten 25 procent

Computersalget i Vesteuropa er nærmest eksploderet, efter at mini-PCerne kom til. IT-giganten Microsoft begynder nu at kunne mærke konkurrencen.

Der bliver solgt computere - frem for alt bærbare og nu stadig flere mini-PCer - som aldrig før. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
De små, billigere mini-PCer trækker det samlede computersalg væsentligt op i Vesteuropa.

Salget af PCer i Vesteuropa steg i juli-september med næsten 25 procent i forhold til for et år siden, viser de nye opgørelser fra analysehuset Gartner, som følger markedet tæt.

I alt blev der solgt 17,2 millioner computere i Vesteuropa i tredje kvartal i år.

»Producenternes markedsposition blev først og fremmest bestemt af dem, der sendte mini-PCer på markedet, og af dem, der ikke gjorde det. Derfor flyttede Acer for første gang nogen sinde op til toppositionen i Vesteuropa foran Hewlett-Packard,« siger Ranjit Atwal, ledende analytiker for Gartner i Storbritannien.

Julesalget går ned

Gartner forventer dog, at PC-salget falder i det ellers så vigtige fjerde kvartal med julen, som traditionelt er al forbrugerelektroniks storhedssalgsperiode. Også næste år ser mere trist ud, selv om salget af mini-PCer ventes at fortsætte støt.

Acer solgte i tredje kvartal 4,296 millioner PCer i Vesteuropa og sidder nu på 25 procent af markedet. Nummer to er Hewlett-Packard (HP) med et salg på 3,548 millioner og en markedsandel på 20,7 procent. Treer er Dell med et salg på 1,985 millioner og en markedsandel på 11,6. Nummer fire er Asus med 1,101 millioner solgte PCer og en markedsandel på 6,4 procent. Toshiba er nummer fem; den japanske elektronikgigant solgte 928.000 PCer og sidder nu på 5,4 procent af markedet.

Microsoft mærker konkurrencen

En stor del af mini-PCerne anvender Linux som styresystem, hvilket pludselig har sikret Linux en større udbredelse blandt private. Andre mini-PCer anvender Windows, men det er XP-udgaven, som Microsoft ellers er holdt op med at sælge på almindelige PCer. Alt i alt presser mini-PCerne Microsoft så meget, at det direkte kunne læses ud af seneste kvartalsregnskab. Ved præsentationen nævnte koncernfinansdirektør Chris Liddell selv mini-PCerne som årsag til, at Microsofts indtjening lå under forventningen. »Indtjeningen, som vi får fra mini-PCerne, er mindre, end hvad vi normalt tjener på en Windows-licens. Hvis salget af dem fortsætterm vil det påvirke vor indtjening,« sagde Chris Liddell.

LÆS MERE