Mini-PCer sikrer fremgang i PC-salg

Uden de ultrabærbare mini-PCer ville PC-salget i Vesteuropa være gået tilbage. I Tyskland er en af fem solgte bærbare en mini-PC.

Der er et forrygende salg i mini-PCerne - så stort, at det opvejer faldet i øvrigt. Navnlig Acer (her med Aspire One med Linux som styresystem) og Asus vinder markedsandele. Foto: Acer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De små, ultrabærbare mini-PCer er nu så populære, at hele PC-salget i Vesteuropa ville være faldende, hvis ikke de var kommet frem.

Det fremgår af dugfriske tal for fjerde kvartal fra analysehuset Gartner, som til gengæld ser sort på udsigterne for 2009.

»Hvis det ikke var for mini-PCerne, ville det overordnede vesteuropæiske marked vise en nedgang. Det tegner ikke godt for 2009, eftersom vi forventer, at de generelle økonomiske betingelser bliver værre,« siger Ranjit Atwal, ledende analytiker hos Gartner.

Hver femte er en mini-PC

Alene i Storbritannien blev der i fjerde kvartal solgt 2,5 million mini-PCer, og en væsentlig del af dem er solgt som del af en pakkeløsning sammen med mobilt bredbånd fra teleselskabernes butikker. I Tyskland er en ud af fem bærbare PCer en mini-PC.

I alt blev der solgt 20,1 millioner PCer i fjerde kvartal af 2008, hvilket er 12,1 procent flere end året før. For hele 2008 røg der 66 millioner computere over disken, 17,2 procent flere end i 2007.

Hewlett-Packard indtager fortsat førstepladsen med en markedsandel i Vesteuropa på 23,2 procent, men taiwanesiske Acer har nu overhalet Dell, som engang var verdens største PC-producent. Acer har en markedsandel på 20,3 procent mod Dells 10,1 procent. Asus ligger på fjerdepladsen med 7,4 procent, og Toshiba er nummer fem med 6,4 procent af markedet.

Acer og Asus er de mest succesrige producenter af mini-PCer.