Mini-PCer sætter salgsrekord

De ultrabærbare computere, som på et halvt år har revolutioneret PC-markedet, sælger stort. Visse producenter må melde udsolgt før jul.

Salget af de små, ultrabærbare mini-PCer har slået alle rekorder, og nogle producenter må melde alt udsolgt op til julehandelen, som ellers er årets bedst sælgende periode for al forbrugerelektronik.

»Vi kom lidt sent ud med vor model, og vi har forudset for lille en mængde, så vi har solgt alle dem, vi havde, og vi får ikke flere i år,« siger landechef for Toshiba, Peter Skou, til Business.dk.

Han har taget 12.000 styk hjem til Norden af Toshibas mini-PC, og de er væk. Til gengæld forventer han at sælge »rigtigt mange« efter nytår, hvor mini-PCen kommer med indbygget 3G-modem, så den kan gå på Internet via mobilnettet overalt.

Salg er vendt op og ned

Det er kun under et halvt år siden, at den taiwanesiske PC-producent Asus skabte revolution i PC-verdenen med sin lille Eee-PC med en skærm på blot syv tommer og en pris på under 2.000 kroner. Kort efter fulgte ligeledes taiwanesiske Acer efter med sin Aspire One-model. Salget overgik alle forventninger og gjorde Acer til det bedst sælgende mærke i tredje kvartal, som er den seneste opgørelse af salget i Danmark. Acer slog Hewlett-Packard, som er verdens største PC-producent, og Dell af tronen, og Asus lagde sig på fjerdepladsen.

»Vi har ingen problemer, for vort produktionsapparat har længe været oppe i fuldt gear, og vi forventer et boom i salget i december. Salget i november oplevede et pludseligt stop - dels på grund af krisen, dels fordi nyhedens interesse nok har lagt sig, og endelig sparer private altid op til december,« siger markedschef Poul Bisgaard, Acer i Danmark.

Siden har alle de store PC-producenter lanceret mini-PCer for at få del i markedet, som synes at vokse, uden at det går ud over salget af de normale, bærbare PCer.

Ikke egnet til spil

Mini-PCer har skærme på op til 10 tommer, vejer typisk omkring et kilo, har indbygget netkamera, mikrofon og højttalere men ikke intet DVD-/CD-drev. De er bygget til at kunne gå trådløst på nettet, og mange modeller har Linux som styresystem i stedet for Windows, hvorved de både starter og slukker hurtigere samt typisk koster 700 kroner mindre. Man kan koble en stor skærm, en almindelig mus og ditto tastatur på, men mini-PCerne er ikke egnet til spil, ej heller til flere timers arbejde ved det selvsagt mindre tastatur. Derfor betragtes mini-PCerne som et supplement til en anden PC - stationær eller bærbar.

Analysehuset Gartner forventer, at der i år på verdensplan sælges 5,3 millioner mini-PCer, til næste år 7,7 millioner og i 2010 11,1 millioner styk. 89,1 procent af de solgte mini-PCer anvendes til privatbrug.