Mini-PCer indtager Danmark

Danskerne har fået nyt legetøj: små mini-PCer, der starter lynhurtigt og er så lette, at de kan tages med overalt. Salget går strygende, men det er kun begyndelsen.

De dukker op overalt, mini-PCerne – små, ultralette maskiner på under et kilo og med en skærm på 9-10 tommer mod de normale 15-17 tommer. Danskerne har taget de små rejsefæller til sig i de få uger, hvor de har kunnet købes. Men der er meget mere på vej.

Alene i år vil der på verdensplan blive solgt 5,2 millioner mini-PCer, næste år otte millioner og i 2012 hele 50 millioner, er meldingen fra det internationale analysefirma Gartners krystalkugle, og verdens største producent af computerchips, Intel, forventer, at mini-PCernes udbredelse vil skabe ekstra ordrer på helt op til 10 milliarder dollars.

»Efterspørgselen på mini-PCer drives frem af forskellige faktorer: den lille størrelse og lille skærm, den lette vægt, prisen, letheden ved at bruge dem og den grundlæggende, men tilstrækkelige, PC-funktionalitet,« siger George Shiffler, analysedirektør hos Gartner.

Sælger som iPod

Gennembruddet kom til Danmark for få uger siden med Asus’ meget omtalte Eee-PC, som en række netbutikker og varehuskæder har solgt siden slutningen af juli for blot 2.500 kroner. Og der er tale om et gennembrud, bekræfter salgstallene.

»Det er gået over al forventning, selv om vi havde et forholdsvis ambitiøst mål, og vi har været nødt til at bestille ekstra. Det er den PC-model, vi har solgt mest af på så kort tid. Vi har solgt lige så mange, som vi sælger iPod-modeller på en måned,« siger kædechef Christian Rau fra Expert til Business.dk.

Samme melding kommer fra netbutikken Linuxshoppen:

»Vi har solgt adskillige hundrede, selv om vi er en lille forretning. Det er gået over al forbentning,« siger Kevin Hansen, indehaver af Linuxshoppen, som ser frem til de kommende Eee-modeller, der også vil dukke op i Expert.

Mest til private

Både førstegangskøbere, som leder efter en billig måde at komme i gang på, og erfarne brugere, der søger en billig anden eller tredje PC til sig selv eller en bekendt, er ifølge analysehuset Gartner de oplagte købere.

70 procent af mini-PCerne vil blive købt af private forbrugere, mener Gartner – erhvervslivet vil først komme til senere. Det passer godt med salget i Expert-kæden. »Det er ikke kun folk, der går efter prisen, som har købt Asus Eee. Studerende vil bruge den til at tage notater på i skolen, andre vil tage den med på ferie, og også det grå guld kan bruge den. Men vi er meget bevidste om, at de små PCer ikke kan afløse de bærbare computere. De er nummer to eller tre, som man tager med på farten – men det er der også et kæmpe behov for,« siger kædechef Christian Rau, Expert.

Acer: Det bliver stort

Den taiwanesiske PC-producent Acer, som de seneste år har sikret sig nu at stå for 27 procent af alle solgte bærbare PCer i Danmark, rykker i slutningen af august ud med sin mini-PC, Acer Aspire One.

»Vi vil tage en stor markedsandel. Det er svært at sætte konkrete tal på, men det bliver stort. Der er færre operatører på dette marked, derfor satser vi på at nå væsentligt højere markedsandele end på de bærbare,« siger markedschef hos Acer, Poul Bisgaard.

Han forventer heller ikke, at mini-PCerne vil betyde en kannibalisering af markedet for bærbare PCer.

»Den bliver et supplement til de bærbare og vil dække et nyt marked, som intet produkt til dato har dækket. De rigtige bærbare har haft en vægt og pris, der var lidt for høje, mens de håndholdte nærmest har været ubrugelige at arbejde på. Disse er for alle, der vil være mobile, så man altid kan være online. Derfor både tænder og slukker de også meget hurtigt. Og med priser fra 2.200 kroner for Linux-udgaven rammer vi et prispunkt, som gør, at disse netbooks bliver et forbrugsgode, som man bare skal eje - helt fra teenagerne, og derfor leverer vi den naturligvis også i pink,« siger Poul Bisgaard.

Lidt dyrere fra HP

Også Hewlett-Packard - verdens største PC-fabrikant - står klar i kulisssen. Midt i september er HP 2133 ude i butikkerne, dog til lidt højere priser, nemlig fra 3.000 kroner plus moms for Linux-udgaven og lidt mere for Windows Vista-udgaven. »Ja, den er lidt dyrere, fordi vi leverer den i børstet aluminium, så den er mere robust - den vil jo være udsat for at få bank på farten. MP3-afspillere koster også fra et par hundrede kroner til et par tusinde, og de kan alle sammen spille musik, men indpakningen er forskellig. Jeg tror, at folk bliver overbevist, når de rører ved den i butikkerne. Den skal nok blive en sællert, men det er for tidligt at sige, hvor stor succesen bliver,« siger produktchef Henrik Johansson, Hewlett-Packard.

Også han tror, at PC-markedet vil blive udvidet, måske på bekostning af de håndholdte PCer (såkaldte PDAer).

»Men den er ikke en erstatning for den bærbare. Den er en rejsefælle - en uhyggeligt mobil af slagsen -, men når man er tilbage på sin pind eller derhjemme, har den altså begrænsninger,« siger Henrik Johansson.

Sonys Vaio inden nytår

Varehuskæden Aldi havde 6. august en Medion akaoya-mini-PC med 10-tommerskærm som slagtilbud til 3.000 kroner. Aldi sælger mange computere i Danmark, men det har ikke været muligt at få fat i en Aldi-direktør, der kan fortælle, hvordan salget af den lille maskine er gået.

Den japanske elektronikgigant Sony sender i løbet af efteråret sin meget roste serie af små bærbare computere, Vaio, forbi Danmark. Administrerende direktør Mikael Lynfort er hemmelighedsfuld og vil kun bekræfte, at Vaio kommer til Danmark »i løbet af det næste halve år«. Vaio-serien er dog ikke i mini-klassen men i den meget lette – og lidt større – bærbare klasse. De kan købes i Sverige, hvor de koster omkring 12.000 kroner.

870.000 bærbare i 2007

I hele 2007 blev der i Danmark ifølge analysehuset IDC solgt 871.700 bærbare og 463.900 stationære PCer. I 1. kvartal 2006 var gennemsnitsprisen på en bærbar PC i Danmark på 7.650 kroner eksklusiv moms. I 1. kvartal 2008 er prisen faldet til 5.425 kroner fraregnet moms.


Læs også:

Mini-PC med maxi-effekt

Bogstavkaos på nye bærbare 17-årig millionær på at blogge

LÆS MERE