Mini-PCer - et overblik

De ultrabærbare mini-PCer har ændret PC-markedet på rekordtid.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På blot tre måneder har de prisbillige og ultrabærbare mini-PCer ændret hele PC-markedet i Danmark.

De vejer kun omkring et kilo, koster kun omkring halvdelen af en »normal« bærbar PC (fra lige under 2.000 kroner), har en skærm på max. 10 tommer, er superlet at transportere rundt, har en OK-batteritid og et tastatur i næsten normal størrelse (92-95 procent), og så anvender mange af dem Linux i stedet for Microsoft Windows som styresystem, hvorved de er klar til brug, 25-30 sekunder efter at man har trykket på knappen. Dermed er der lynhurtig adgang på farten til at skrive, regne og tegne samt gå på nettet via den indbyggede, trådløse adgang.

Der er netkamera, netværksstik (hvis man ikke kan få trådløs forbindelse), flere USB-stik, indbyggede højttalere og mikrofon men intet CD-/DVD-drev, da vægten så bliver for stor. Der kan kobles en stor skærm, en almindelig mus og et ditto tastatur på. Men mini-PCerne er ikke egnet til de ofte krævende spil uanset dette.

Linux-udgaverne er de billigste, de bruger mindre batteri, og behovet for hukommelse er derfor også mindre. Typisk er harddisken på Linux-udgaverne en flashdisk, som er mere modstandsdygtig og hurtigere end en normal, mekanisk harddisk, men prisen på flashhukommelse er større end på en traditionel harddisk. Flashdisken er derfor typisk på 8-20 gigabyte, hvor udgaverne med Windows har en mekanisk harddisk på 60-160 gigabyte.

Alt i alt er mini-PCerne derfor mere et supplement til end en erstatning for eksisterende stationære og bærbare PCer, så man virkelig kan være på farten og stadig kunne det meste.