Mini-PCen lever videre

Ingen tegn på, at producenterne lægger mini-PCen på hylden.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Der er fortsat stort liv i den ultrabærbare og prisbillige mini-PC, som revolutionerede hele computermarkedet. Alle de store producenter udvikler stadig nye og mere avancerede modeller.


Det fremgår tydeligt af verdens største publikumsmesse for forbrugerelektronik, IFA, i Berlin i disse dage, hvor 134.000 kvadratmeter bruges til at fremvise det nyeste nye inden for elektronik til hjemmet.


Samsung, Sony og alle de andre store fremviser nye modeller i mini-PC-genren. Designet får endnu et par hakker opad med nye, lækrere detailler, og der arbejdes hele tiden på at forlænge batteritiden, som er det altafgørende for især denne type af bærbar computer, der netop i kraft af sin praktiske størrelse er designet til at skulle bruges på farten når som helst og hvor som helst.


Mange havde ellers spået, at fremkomsten af Apples tavlecomputer, den armholdte iPad, og de konkurrerende produkter, som nu begynder at dukke op, ville mindske interessen for især mini-PCerne. Det ser imidlertid ikke ud til at være tilfældet.


Mini-PCen dukkede op i 2007, da taiwanesiske Asus præsenterede den første ultrabærbare computer med en skærm på blot syv tommer. Siden er skærmstørrelsen vokset, så en mini-PC i dag typisk er på 10,1 tommer.Mini-PCerne koster typisk mellem 1.900 og 3.000 kroner. De er beregnet til populært sagt at have i lommen, så man overalt, hvor der er netforbindelse, kan arbejde. 


Computerne er ikke arbejdsheste men er tænkt til at skulle løse opgaver på farten: Lettere tekstbehandling og regneark, præsentationer, Internet-adgang, e-post, chat, Skype-telefoni, småspil m.m.


Fremkomsten af mini-PCer ændrede hele PC-markedet, og under finanskrisen var salget af dem så stort, at de sikrede en samlet fremgang for PC-producenterne.