Mini-PC nu som stationær

Asus fik succes med sin Eee-mini-PC. Nu kommer der en meget støjsvag mini-stationær, som bør kunne stå på ethvert skrivebord. Ekspresstarten trænger dog til lidt udvikling.

Asus' Eee Box-PC på fod men uden antenne, kabel til mus, kabel til tastatur, kabel til skærm og kabel til strøm. Fronten kan lukkes op; her sidder tænd-/slukknappen, kortlæser, to USB-stik samt stik til mikrofon- og høretelefoner. Foto: Asus Fold sammen
Læs mere
Det er ingen naturlov, at en stationær PC skal være et stort skrummel af et larmende monstrum.

PC-producenten Asus fra Taiwan åbnede ballet og lancerede verdens første mini-PC, Eee-PCen, med en blot syv tommer stor skærm og dermed ultramobil. Eee-PCen har siden fået nogle større søskende på op til 10 tommer, og Eee-familien er nu også blevet stationær.

Og den er godt nok lille: 22 cm lang/dyb, 18 cm høj og blot 2,7 cm bred. Med stikkene sat i forøges længden/dybden dog til over 30 cm, og når også antennen til den trådløse forbindelse er sluttet til, og PCen står på sin fod, rager den godt 25 cm i vejret - hvilket dog stadig ikke er ret meget.

Fem sekunder til start
Der går under fem sekunder (!) fra trykket på Tænd-knappen, til man kan komme i gang. Man kan nemlig tage den hurtige beslutning (også fordi man kun har omkring ti sekunder til at vælge) at bruge Asus' Express Gate. Det er en samling programmer med de mest almindelige funktioner, som kører i en mini-udgave af Linux. Så behøver man ikke at vente på, at Windows starter.

Nåede man ikke at reagere, starter Windows automatisk. Installationen af Windows XP med servicepakke 3 (nyeste udgave) går stærkt; det meste er allerede installeret, så man kun skal angive sprog, tastatursprog, sætte tidszonen korrekt, angive PCens kaldenavn og oprette en eller flere brugere. Under et minut senere er maskinen køreklar.

Ikke helt gennemført

Express Gate er sådan set en god ide - men ikke helt gennemført. Hele brugerfladen er på engelsk, ikke på dansk (eller svensk eller norsk). Der er fem programmer: Web (Firefox), Online Games, Photo, Chat og Skype. De dækker fint at komme på nettet eller hurtigt vise et billedshow fra PCen, men der er f.eks. intet program til at tage noter/skrive dokumenter, så man føler sig noget handicappet, hvis man troede, at man kunne bruge hurtigstart-funktionen til at få afsluttet en hurtig arbejdsopgave. Det kan gøres bedre, selv om det er smart.

Og så skulle Express Gate hjælpes på vej til at finde den trådløse Internet-forbindelse. Den fandt den ikke selv.

Klassisk Windows

Selve Windows-delen er klassisk. Eee Box-PCen er udstyret med Microsoft Works (den kontorpakke, som Microsoft af uforståelige grunde fortsat udvikler og giver gratis væk, men som ingen bruger) og Star Office 8 (den lidt mere avancerede udgave af den gratis OpenOffice.org) - men intet virusprogram, så straks efter at have etableret forbindelse til det trådløse net (det klarer Windows enkelt) blev det gratis AVG installeret (http://free.avg.com). Der er i øvrigt kun Internet Explorer 6 på PCen, ikke nyeste udgave, IE 7, med faneblade, ligesom Adobe Reader er version 8 og ikke den nye 9er.

En sidste ændring af de sædvanlige, før en ny PC kan tages i brug: Ud med den engelske tastaturopsætning (og det svenske i dette tilfælde, hvor prøve-PCen var med svensk Windows), så man ikke fejlagtigt får skiftet sprog og dermed ikke længere har danske bogstaver.

Ikke til det tunge

Det medfølgende, virkelige tastatur er kompakt men generelt udmærket. Tasterne larmer dog lidt rigeligt, og det er frygteligt svært at ramme Delete-tasten i første hug; den er simpelt hen for flad og lille. Måske kan man vænne sig til det, men en så brugt tast bør sidde let tilgængeligt.

Eee Box-PCen er nem at finde plads til, selv om den ikke ser helt så ryddelig ud som på billedet, når den er sluttet til det hele. Den siger stort set intet, og ifølge Asus bruger den op mod 90 procent mindre strøm end almindelige, stationære PCer. Den er dog ikke beregnet til spil, tunge grafikopgaver m.m. men til almindelig dagligdagsbrug. Og det klarer den forbilledligt.