Mini-PC med maxi-effekt

Mini-PCer er det nye hit - og man forstår hvorfor, når man kan nøjes med 890 gram i rygsækken og reelt langt hurtigere får arbejdet gjort. Berlingske Business har testet Asus’ Eee-PC.

De traditionelle menubjælker fylder godt i landskabet, når skærmen ikke er større. Eventuelt kan man slå dem fra, eller man kan sætte visningen ned fra 100 til 75 procent. Her ses OpenOffice.org, som er tekstbehandlingsprogrammet. Fold sammen
Læs mere
Sådan!

Asus’ Eee-PC har med rette vakt stor interesse. Den er lille. Den er let. Og her er endelig noget, der bare virker - og er overbevisende.

Tryk på knappen. 25 sekunder senere er maskinen klar til brug. Og når den skal slukkes, går det endnu hurtigere: fem sekunder.

Eee (udtalt »triple E« eller som udbruddet »ih!«) lever op til, at det er en forkortelse for »Easy to learn, Easy to work, Easy to play« (Let at lære, let at arbejde, let at spille/lege).

Allerførste gang bliver man bedt om at indtaste sit navn og en adgangskode – det er alt. Herefter er man kørende.

Skærm på 7 tommer

Skærmens størrelse på blot syv tommer skal man vænne sig til. Og den er ikke så praktisk, når flere af programmerne ikke er indrettet til den. Den traditionelle række af ikoner i toppen af programmerne fylder også uforholdsmæssigt meget på den flade skærm. Og første gang man starter visse programmer, kan man ikke se Next-knappen.

Tilsvarende kræver det noget mindre tastatur nogen tilvænning (især indtil den danske version af Eee-PCen kommer om en måneds tid), og musepegepladen driller ind imellem. Men man kan om fornødent bruge de tre USB-stik til et løst tastatur og/eller en løs mus. Flere timers arbejde bliver dog anstrengende.

Let og overskuelig

Eee-PCen er udstyret med alt, hvad man umiddelbart har brug for, pakket ind i en lækker, overskuelig og også børnevenlig brugerflade – for børn er en væsentlig målgruppe. I faneblade er programmerne samlet i Internet, Arbejde, Lær, Spil, Indstillinger og Favoritter, hvor man kan selv kan oprette genveje til de programmer, man anvender hyppigst. I pakken er Internet-programmet Firefox, kontorpakken OpenOffice (kun i version 2 – den nyeste er 2.4), Thunderbird til e-post, et lille program til gule huskesedler, telefonprogrammet Skype og direkte adgange (hvis man har netforbindelse) til iGoogle, Google Docs, Wikipedia og Internet-radiostationer. Pidgin bruges til straksbeskeder og klarer blandt andet MSN, Google Talk, Yahoo og sågar Lotus Sametime.

Science-gruppen rummer et interessant program om det periodiske system og Planetarium, så man kan gå på opdagelse på nattehimlen. Spændende lærdom og masser at fordybe sig i og selv prøve. Spillene omfatter bl.a. Tetris, Sudoku, syvkabale og skiløb med Linux-pingvinen Tux. Det kører!

Klar til underholdning

Asus har gjort PCen køreklar til musik, film og anden underholdning. En standard-Linux kræver, at man (i frihedens navn) selv skal acceptere, at PCen henter nødvendige tillægsprogrammer, så man kan høre MP3-lydfiler, se film i Microsofts WMV-format eller i MPEG4-format, noget, som alle tager for aldeles givet, at de ikke først skal sætte sig ind i. Hurra og tak til Asus.

Uanset hvilken lyd- eller videofil vi bragte ind (der er ikke plads til et CD-/DVD-drev), afspillede Eee-PC det hele korrekt. Tilsvarende er der ingen problemer med de tre indbyggede USB 2.0-stik. Både digitalkamera og iPod kan sluttes til. Og det er super simpelt at koble sig på trådløse net – blot man kender koden...

Og så er der oven i købet både indbygget netkamera i fremragende kvalitet og lydoptager.

Eee-PCs skærm er flot at se billeder på. De står knivskarpt, og størrelsen er god, når man ser dem som diasshow.

Ikke på dansk endnu

Når Eee-PCen løber tør for strøm, eller når man aktiverer harddisken (som dybest set ikke er en mekanisk harddisk men derimod en flashhukommelse), hyler PCen lidt. Det er faktisk irriterende.

Endnu er Eee-PCen kun på engelsk, både brugerfladen og det fysiske tastatur, og man kan ikke selv ændre det til dansk. Men den danske udgave skulle nå frem inden for en måneds tid. Formodet pris: ca. 2.300 kroner.

Der er god fart over feltet hele tiden. Hele designet virker bundsolidt, og det smarte hylster fuldender fornemmelsen af godt kram.

En af de få ulemper: Det er pokkers svært at sidde i fred og forsøge at arbejde på Eee-PCen, fordi den vækker så stor opsigt.