Mini-PC-markedet eksploderer i 2009

Salget af de små bærbare computere bliver 20 procent højere end forventet, siger et af verdens største analysehuse.

Dells Latitude 2100 med 10,1 tommer skærm er en af de seneste mini-PCer, som kæmper om opmærksomheden. Den er designet til skolebrug og derfor bygget ekstra solidt. Den fåes med enten Windows XP Home, Windows Vista Home Basic eller Linux Ubuntu og har skulderstrop, så den er let at gå rundt med. Dog er den ikke født med netkamera. Prisen er også i den dyrere ende, fra 2.090 kroner eksklusiv moms. Fold sammen
Læs mere
Den ultrabærbare og prisbillige mini-PCer er blevet så populære, at et af verdens største analysefirmaer nu forventer, at salget i 2009 vil blive 20 procent større end tidligere forventet.

IDC opskriver forventningerne til mini-PC-salget, fordi der dels er stærk efterspørgsel i navnlig Latinamerika, Asien og USA, dels er mange teleselskaber begyndt at yde tilskud på samme måde som til mobiltelefoner, fordi mini-PCerne med et SIM-kort kan koble sig på det mobile bredbåndsnet.

I år venter IDC nu, at der bliver solgt 26,4 millioner mini-PCer. Tidligere lå buddet på 22 millioner styk. Det er 127 procent højere end salget i 2008.

Al verdens kæledægge

Mini-PCen fik verdensdebut, da den taiwanesiske PC-producent Asustek i 2007 sendte sin første Eee-PC på gaden - en absolut letvægter af en bærbar med en skærm på blot syv tommer og med en tilpasset version af Linux som styresystem, så den startede og slukkede på 20-25 sekunder. Acer, der også er fra Taiwan, fulgte succesen op, og de to rystede i fællesskab hele PC-markedet i kraft af, at mini-PCerne blev folks kæledægger og solgte i stort tal.

Meningen er at lave en bærbar PC, der i kraft af sin størrelse og pris kan tages med overalt, og hvor man kan klare det fornødne arbejde (og en anelse mere) hvor som helst og når som helst. Mini-PCen er dog fra begyndelsen lanceret som PC nr. 2; den skal ikke erstatte de traditionelle - og lidt større - bærbare PCer, som også har et større tastatur.

Hvor Linux i begyndelsen vandt nye markedsandele, har Microsoft slået tilbage ved at genoplive Windows XP, som ellers var udgået af produktion. Flertallet af dagens mini-PCer anvender i dag Windows XP.