Mini-PC-krigen fortsætter i 2009

Dells mini-PC er kommet til Danmark, men til en noget højere pris end konkurrenternes.

Dells Mini 9 kan nu købes på dansk, men koster noget mere end konkurrerende modeller. Foto: Dell Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bølgen af mini-PCer fortsætter med at rulle ind over Danmark.

Hverken Dell eller Samsung nåede julehandelen, og Hewlett-Packard (HP) blev taget på sengen over, hvor populær den lille ultrabærbare computer blev. HP kommer først med nye modeller til april.

Men nu rykker Dell ind med sine to bud på PCer, der i den grad kan lægges i tasken og bringes med rundt. Inspiron Mini 9 med 9-tommerskærm (som de øvrige mini-PCer) og Inspiron Mini 12 med en noget større, 12-tommerskærm kan nu købes på dansk via Dells netsted.

Ingen mekanisk harddisk

Inspiron Mini 9 er i sine specifikationer stort set lige de øvrige producenters mini-PCer: En skærm på 8,9 tommer, en vægt på omkring et kilo, en Intel Atom-processor som motor, indbygget netkamera med en opløsning på 1,3 megapixler, trådløs forbindelse og Bluetooth-radioforbindelse.

Mini 9 leveres med Windows XP Home, men har, modsat de fleste andre mini-PCer, ikke en stor, mekanisk harddisk men derimod en Solid State Disk (SSD) på 16 gigabyte. SSD-diske er langt mere modstandsdygtige over for stød og rystelser, fordi der ingen mekaniske dele er i dem. Til gengæld er de dyre at fremstille, og hidtil har det være Linux-modellerne, som er født med SSD-diske, hvor Windows-udgaverne har traditionelle harddiske. Mini 9 har en gigabyte RAM-arbejdshukommelse.

Prisen er dog betragteligt højere end konkurrenterne. Mini 9 ligger på 3.790 kroner, hvor de fleste andre ligger et par kroner under 3.000 - med endnu billigere modeller, hvis man vælger Linux-udgaven.

Rekordsalg

Mini-PCerne har på rekordtid indtaget danskerne og de danske hjem. Næsten ti procent af alle solgte computere er mini-PCer.

I kraft af deres størrelse kan de ikke fuldt erstatte en traditionel bærbar eller stationær PC, men netop på grund af deres størrelse er de fremragende at tage med rundt overalt, uanset om man arbejder, studerer eller blot rejser. Ud over at opfylde alle krav om at kunne lave tekstbehandling, regneark, præsentationer, læse og skrive e-post, gå på nettet m.m. er der også plads til faktisk at have lidt musik og billeder med sig på farten. Derimod er de uegnede til spil.

Mere traditionel bærbar

Dells Inspiron Mini 12 er en mere traditionel bærbar PC af den mindste størrelse. Skærmen er på 12,1 tommer, vægten på halvandet kilo, der er indbygget netkamera med 1,3 megapixler i opløsning, en gigabyte RAM-arbejdshukommelse, 80 gigabytes harddisk, trådløs forbindelse, Bluetooth-radioforbindelse og Windows XP Home Basic som styresystem.

Priserne begynder ved 5.000 kroner.