Mindre dansk bank får europæisk arbejdsmiljøpris

EUs arbejdsmiljøpris 2015 går til Lån & Spar. Medarbejdernes trivsel har vist sig at være en god investering, siger HR-chef. Bankens overskud er således steget med 100 millioner kroner på tre år.

Lån og Spar Bank, logo Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årlige sundhedstjek og opfølgende handlingsplaner, undervisning i kost og madvaner, kollektive ture i fitnesscenter med en tilknyttet instruktør og samtaler med en erhvervspsykolog.

Det er blot et udpluk af de initiativer, Lån & Spar har gjort de seneste seks år for at sikre medarbejdernes fysiske og mentale velbefindende. Og det bliver banken nu belønnet for. Lån & Spar modtager EUs arbejdsmiljøpris, The Good Practice Award 2015, som uddeles af Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur mandag.

Lån & Spar begyndte i 2009 en proces for at styrke medarbejdernes robusthed, så de er i stand til at håndtere det øgede pres, banksektoren er under. Og det har vist sig at være en god investering, siger HR- og kommunikationsdirektør Keld Thornæs.

»Vores strategi handler om, at vi samtænker vores forretningsstrategi med en strategi om at gøre vores medarbejdere mere fagligt og personligt kompetente. På den måde kan vi øge arbejdskapaciteten, forbedre rådgivningen og øge kundernes tilfredshed og bankens indtjening,« siger han.

Samtidig understreger han, at medarbejderne godt kan trives, selv om der stilles højere krav, og de skal producere mere.

»Hvis vi hele tiden taler om stress, så får folk stress, men hvis vi i stedet taler om succes, så bliver vi succesfulde,« siger Keld Thornæs.

I kroner og ører har det da også vist sig at være en god forretning at investere i medarbejdernes sundhed og trivsel. Bankens overskud er således steget fra nul kroner i 2009 til 100 millioner kroner i 2015. Produktiviteten er steget med 52.000 kroner om året per medarbejder, mens sygefraværet er halveret fra otte til knap fire dage om året.

Ifølge Lån & Spar er det i høj grad rådgivningsvirksomheden Alectias-koncept om integreret sundhedsfremme og arbejdsmiljø, der har været med til at skabe lavere sygefravær og højere produktivitet.

»Vi ved, at energiske og glade medarbejdere er mere produktive, og mens det er helt legalt at stille krav til faglige kompetencer, er det vanskeligere, når der er tale om personlige kompetencer. Jeg synes, det er stærkt, at Lån & Spar ikke skjuler, at de lægger vægt på personlige kompetencer, og at de har en afgørende rolle for forretningen,« siger Pernille Thau, der er projektansvarlig i Alectia.

EUs The Good Practice Award uddeles i år for 12. gang og har til formål at fremhæve førende eksempler på virksomheder eller organisationer, der aktivt forebygger stress og reducerer psykosociale risici på arbejdspladsen.