»Min Saxo-konto viser et sekscifret underskud. Hvad skal jeg gøre?«

Rystede Saxo Bank-kunder står tilbage med store tab efter sidste uges schweiziske valutachok. Nu overvejer de retssag.

Saxo Banks hovedsæde i Hellerup danner udgangspunkt for omfattende handel med valuta. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg har mistet min pensionsopsparing.«

»Jeg har ikke noget, der er bare ligner de penge, som de kræver. Skal jeg sælge min bil og betale månedlige afdrag til dem?«

»Min konto viser et sekscifret underskud. Hvad skal jeg gøre? Jeg er studerende, og jeg har ikke pengene til at betale sådan et tab.«

Sådan lyder det fra desperate investeringskunder i Saxo Bank på det internationale debatforum for valutainvestorer Forex Factory. De har alle tabt store summer efter den kraftige styrkelse af schweizerfrancen sidste uge.

Flere af dem skriver, at de har modtaget telefonopkald fra banken, der har gjort dem opmærksom på den gæld, de pludselig har til Lars Seier Christensen og Kim Fournais' bankvirksomhed med hovedsæde i Hellerup.

Omregnet til danske kroner er der ifølge indlæggene på forummet tale millionbeløb for enkeltpersoner.
Panikken på markederne betød, at kunderne i Saxo Bank sidste uge ikke længere kunne regne med kurserne på deres skærme, og mange har efterfølgende fået revideret deres handelskurser og dermed deres afkast.

Brugeren Dragan130898 skriver:

»Først havde jeg 20.000 dollar, i går faldt jeg ned på 16.000 dollar og jeg kunne ikke trække det ud fra min konto. Derefter genberegnede de mit tab og sagde at jeg var i minus 400.000 dollar og lidt senere minus 560.000 dollar, og at jeg skal dække det tab i løbet af de næste par måneder ???????!!!!«

Det har endnu ikke været muligt for Berlingske Business, at verificere identiteten af brugerne eller få dokumentation for deres påstande.

Saxo Bank har dog selv meddelt, at man har benyttet metoden med at genberegne kurser for kunderne efter de store udsving i schweizerfrancen, og bekræftet at en række kunder står tilbage med tab. Ifølge Finanswatch kan det samlede tab for Saxo Bank selv løbe op i størrelsesordenen 844 mio. kr.

Schweizerfrancen steg 15 pct. torsdag efter at landets nationalbank i Zürich uventet opgav at fastholde deres kursloft mod euroen, der skulle holde kursen på 1,2. Schweizerfrancen ligger tirsdag i kurs 1 mod euroen.

Flere steder på internettet taler de rystede kunder om muligheden for at anlægge sag mod Saxo Bank. På det danske investeringsforum Euroinvestor efterlyste en bruger med navnet saxoclient mandag aften vrede kunder.

»Som I sikkert ved, har Saxo sendt mails til kunder, der beder dem om at dække deres underskud, efter at kurserne på handler mellem euro og schweizerfranc er blevet nedrevideret. Skriv venligst en mail til os på saxobankcheatedusersgroup @ gmail.com hvis du har samme problem med Saxo. Vi leder særligt efter folk med bopæl i Danmark, da vores plan er at hyre en advokat for at rådføre os om yderligere tiltag.«

Stifter og ejer af Saxo Bank Lars Seier Christensen er normalt en meget aktiv herre på det sociale medie Facebook med næsten daglige opdateringer om samfundsforhold og sin dagligdag. Siden valutachokket i Schweiz har der dog været mere stille på profilen.

Mandag gav han dog lyd fra sig i anledning af sin 52-års fødselsdag. Her konstaterede han, at dagen havde budt på en god og en dårlig gave. Den gode var en bassethund fra hans kone.

»Den dårlige gave kom fra den schweiziske nationalbank og den gider jeg ikke bruge tid på i aften«, konstaterer Lars Seier Christensen.