Millionsmæk til Google for brud på privatlivet fred

Internetgiganten dømt for »alvorlige overtrædelser« og skal nu ændre sine brugerbetingelser.

Foto: BORIS ROESSLER. Der er med årene kommet mere svindel, fordi det bliver nemmere at lave hjemmesider. Google garanterer, at de har klare retningslinjer for at slå ned på svindlere. 
Læs mere
Fold sammen

Internetgiganten Google har fået en bøde på sammenlagt 6,7 millioner kroner for »alvorlige overtrædelser« af reglerne om beskyttelsen af privatlivets fred ved at indføre fælles brugerbetingelser på alle sine internettjenester.

Det er det spanske datatilsyn, som slår fast, at det var ulovligt, at Google for halvandet år siden valgte at ændre på brugerbetingelserne, så de blev ens for alle Google-tjenester. Dermed kunne Google samkøre personlige oplysninger, som hidtil ikke havde været samlet, når folk havde brugt forskellige Google-tjenester.

Google skal nu ændre brugerbetingelserne, så de følger de spanske lovkrav.

»Undersøgelser har vist, at Google indsamler personlige oplysninger gennem tæt på et hundrede tjenester og produkter, som man udbyder i Spanien, uden i mange tilfælde at levere den nødvendige information om de data, som samles ind, hvorfor de samles ind, og uden at have fået accept fra ejerne,« siger det spanske datatilsyn i sin afgørelse.

Den spanske afgørelse kommer kun en måned, efter at det hollandske datatilsyn nåede frem til samme konklusion. Det franske datatilsyn er tæt på også at gribe ind, og i mindst tre andre europæiske lande - Tyskland, Italien og Storbritannien - arbejder datatilsynene med at afgøre, om der også her skal falde bøder.

Bøden på 6,7 millioner kroner (900.000 euro) er småpenge for Google, som i dag kunne sælges for 1.899 milliarder dollars, men den viser, at opmærksomheden om beskyttelsen af privatlivets fred skærpes overalt. EU arbejder også på nye databeskyttelsesregler, som skal give brugerne større kontrol over, hvordan de personlige oplysninger, som de giver, når de opretter sig som brugere, og hvordan de sidenhen bruger tjenesterne, bruges, og hvem de deles med.

Google ændrede i marts 2012 betingelserne for at bruge de mange tjenester, som bl.a. omfatter posttjenesten GMail, videotjenesten YouTube, søgemaskinen Google o.s.v.

Det spanske datatilsyn nævner bl.a., at brugerne ikke er tilstrækkeligt oplyst om, at Google pløjer indholdet af deres beskeder og filer gemt på Googles netlagringstjeneste Google Drive igennem for at kunne vise annoncer. Dér, hvor Google faktisk oplyser om det, bruges der ord og udtryk, som er upræcise, uklare og meget generelle.

Endelig er det en overtrædelse af lovgivningen, at Google indsamler oplysninger til formål, som ikke er oplyst, og at de personlige oplysninger opbevares, uden at det angives, hvor længe de gemmes, hvilket indimellem forhindrer, at brugerne kan bruge deres ret til at få dem slettet eller få adgang til at få dem ændret.