Millionerstatning for tandstikker-kopier

Højesteret lukker gammel fejde om plastic-tandstikkere.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En millionstrid om plastictandstikkere, der bruges til at stange tænder med, kan efter en domsafsigelse i Højesteret nu endelig begraves.

Sagen nåede første gang de danske retssale, da der i 1999 blev nedlagt et fogedforbud, der forbød Jens Fenger Eriksen at fremstille en særlig type tandstikker gennem sit firma Prestige Tool-Plast.

Opfinderen af den oprindelige plastictandstikker Bent Reipur så ellers ud til at have ramt en sand guldåre, da han i sin tid solgte de globale rettigheder til giganten Colgate. Men Jens Fenger Eriksens kopiering af den lille tandrenser kom i vejen for det helt store eventyr, og aftalen med Colgate blev forstyrret.

Det skønnes, at Reipur alene i perioden 1998 til 2002 er gået glip af såkaldte royalty-indtægter svarende til godt 12 millioner kroner. Hans krav om erstatning lød på fire millioner kroner, men efter afgørelsen i Højesteret må han tage til takke med en rund million.

Jens Fenger Eriksen indrømmede i løbet af sagen over for Højesteret, at der er lighed mellem hans og Bent Reipurs tandstikkere med hensyn til design, materiale og funktion. En lighed, der ifølge dommernes vurdering altså er så stor, at Jens Fenger Hansen nu skal betale millionerstatningen og samtidig destruere eventuelle tandstikkere på lager samt sit produktionsapparat.

Desuden skal Jens Fenger Eriksen betale sagens omkostninger, som beløber sig til knap 150.000 kroner.