Millioner til grønne ildsjæle og miljørigtigt erhverv

Regeringen og Enhedslisten har øremærket de 118 millioner kroner, som er afsat til grøn omstilling på finansloven.

Foto: Annelene Petersen. Ida Auken
Læs mere
Fold sammen

Har du en god idé, der kan sætte et grønt aftryk på dit nærmiljø? Så har du nu mulighed for at få en økonomisk håndsrækning fra Miljøministeriet til at føre din vision ud i livet.

Regeringen og Enhedslisten har netop fordelt de 118 millioner kroner, som årets finanslov afsætter til grøn omstilling, og heraf skal 16 af millionerne gå til at støtte projekter fra grønne ildsjæle. Det kan for eksempel være taghaver, lånecentraler eller cykelbiblioteker, siger miljøminister Ida Auken (SF).

- Der er en masse ildsjæle rundt om i landet med gode ideer og initiativer. Dem vil vi gerne hjælpe i gang. Det kan for eksempel være et værktøjsbibliotek eller en kjoleudlejning. I fremtiden vil flere af os låne og leje os frem i stedet for, at vi alle partout skal eje samtlige typer havemaskiner eller et skab fyldt med balkjoler, siger hun i en pressemeddelelse.

En del af millionerne skal gå til at fremme bedre udnyttelse af ressourcerne, eksempelvis de uudnyttede ressourcer i de 14 millioner tons affald, som årligt produceres i Danmark. Her har man øremærket 35 millioner kroner.

- Hvad der var affald i går, er værdier i morgen. Vores affald indeholder masser af værdifulde ressourcer, hvoraf store dele er importerede. Dem skal vi udnytte bedre. Af hensyn til både økonomien, miljøet og konkurrenceevne, siger Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen (Ø).

Den største portion, 65 millioner kroner, afsættes til at støtte virksomheders indsats for grøn omstilling. Det gælder både udvikling af ny teknologi og dansk eksport af miljøteknologi til udlandet.

- Der vil blive stor efterspørgsel på teknologi, som kan øge væksten uden samtidig at bruge flere ressourcer. Derfor er det afgørende, at danske virksomheder beholder deres førerposition inden for miljøteknologi til gavn for eksporten og danske arbejdspladser, siger miljøordfører Torben Hansen (S).

Støtten til det grønne erhvervsliv kommer i forlængelse af Erhvervs- og Vækstministeriets aftale med Enhedslisten om at yde 155 millioner kroner i støtte til grøn omstilling på erhvervsområdet.