Millioner milliarder netadresser på vej

Vi løber ikke tør for netadresser lige foreløbig.

Der bliver næsten uendeligt mange netadresser med et nyt IP-system. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nanna Kreutzmann

Frygten for at vi er ved at løbe tør for internet-adresser synes overdrevet. I hvert fald kan telekoncernen TDC fastslå, at vi med nye såkaldte IPv6-adresser når op på et så astronomisk tal ip-adresser, at det ikke engang har et dansk navn.

Den nye generation af netadresser når op på 3,4 gange 10 i 38. - eller 10 ganget med sig selv 38 gange ...

- Vi har i TDC naturligvis brug for, at der er ip-adresser nok, når vi skal holde danskerne it-parate. Med IPv6 har vi fået et helt eksorbitant antal adresser til rådighed, siger Lars Struwe Christensen, afdelingsdirektør i TDC Erhverv.

Faktisk så mange, at der vil være 600 millioner milliarder IPv6 adresser til rådighed pr. kvadratmillimeter af Jordens overflade. Eller langt flere ip-adresser, end der er stjerner i det synlige univers.

De nye ip-adresser skal afløse de hidtidige IPv4-adresser.

Antallet af ip-adresser er steget fra de første fire i 1969 til nu omkring fire milliarder.

- Alt, hvad der kan gå på nettet, har en ip-adresse. For 30 år siden var det nogle få store computere. Men i dag er det ud over hundrede millioner af computere verden over også telefoner, lysmålerskabe, alarmsikringer, dab-radioer - al mulig teknologi, siger Lars Struwe Christensen.

- Jeg ved godt, at den teknologiske fremtid er noget af det sværeste at spå om, men jeg tvivler nu alligevel stærkt på, at vi får problemer i min levetid på grund af mangel på IPv6 adresser, siger 44-årige Lars Struwe Christtensen.

Overgangen til IPv6 vil ske løbende over de kommende år i takt med, at forbrugerne og erhvervslivet får produkter, der kan håndtere og drage nytte af den nye version.