Millioner blev kanaliseret gennem Nordea: Nu sender Bagmandspolitiet sagen videre til Rusland

Nordea blev misbrugt af russisk forretningsmand til at overføre penge fra kriminalitet, mener Bagmandspolitiet

321 millioner kroner i euro og amerikanske dollar blev kanaliseret gennem Nordeas filial for internationale kunder på Vesterbro i København.(Arkivfoto) Pedro Pardo/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bob Strong

Rusland er blevet bedt om at overtage en dansk straffesag om hæleri med 321 millioner kroner, som blev kanaliseret gennem konti i Nordea i København.

Den danske anklagemyndighed har netop sendt anmodningen sammen med oversættelse af alle sagens papirer til Rusland, oplyser Bagmandspolitiet.

- Det er ikke lykkedes for os at gennemføre sagen herhjemme, siger senioranklager Alexander Dzougov.

Den tiltalte russiske forretningsmand, der angiveligt bor i Sankt Petersborg, udeblev fra et retsmøde, som han var indkaldt til. Og derefter viste det sig umuligt at få præsenteret ham for indkaldelse til nye retsmøder i København, oplyser anklageren.

Manden, der er 49 år, er anklaget for at have ført i alt 321 millioner kroner i euro og amerikanske dollar gennem Nordeas filial for internationale kunder i København.

Pengene blev i løbet af 2010, 2011, 2012 og 2013 indsat på et selskabs konti i Nordea. Selskabet Barton Trading Ltd. har hjemsted i Belize. Derefter blev beløbene overført til flere konti i udlandet, fremgår det af anklageskriftet.

Myndighederne hævder, at forretningsmanden vidste, at der var tale om udbytte fra kriminalitet. Dermed gjorde han sig skyldig i groft hæleri, har påstanden lydt.

Anklagen blev rejst i december 2014, men det har altså i den grad knebet med at få sagen i gang i Københavns Byret.

Sidste sommer besluttede Bagmandspolitiet at trække sagen tilbage fra byretten.

Senioranklager Alexander Dzougov oplyser, at den danske anmodning til Rusland har baggrund i en konvention om overførsel af retsforfølgelse i straffesager. Et russisk ja kræver, at transaktionerne også er strafbare efter russisk lov.

Ifølge Jakob Dedenroth Bernhoft, der er ekspert i hvidvask, rejser sagen spørgsmål ved, om Nordea har overholdt sine forpligtelser i forhold til reglerne, som skal hindre hvidvask. Det sagde han i efteråret til mediet Finans.dk.

Den russiske forretningsmand har haft advokat Ole Schmidt som forsvarer.

- Jeg bad på et tidspunkt om at få efterforsket, hvad Nordea vidste og ikke vidste om pengeoverførslerne, men hørte så ikke mere, siger han.

I Nordea har risikochef Julie Galbo tidligere overfor Finans.dk afvist at kommentere den konkrete sag. Hun har dog påpeget, at banken har indberettet et stort antal mistænkelige transaktioner.

I Bagmandspolitiet oplyser man onsdag til Ritzau, at banken ikke er sigtet i forbindelse med overførslerne af de i alt 321 millioner kroner.

/ritzau/