Millioner af Opera- og Dropbox-brugere skal skifte kodeord

Hackere har rodet i den norske softwaretjenestes synkroniseringsfunktion, mens Dropbox indirekte er blevet ramt af hackerangreb.

Både Opera og Dropbox har haft ubudne gæster og beder derfor deres brugere om at skifte kodeord - også andre steder. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Millioner af brugere af den norske softwaretjeneste Opera Sync og den amerikanske netlagertjeneste Dropbox skal skifte kodeord. Opera melder direkte om et hackerangreb, mens Dropbox hanker op i alle, som ikke siden midten af 2012 har skiftet kodeord, ligeledes på baggrund af et hackerangreb.

I sidste uge opdagede Opera, at hackere havde angrebet den server, som bruges til Opera Sync. Opera Sync synkroniserer bogmærker, foretrukne netsteder og kvikknapper til de mest besøgte netsider, så man blot logger ind på en anden telefon eller computer og straks har de samme genveje til rådighed.

»Dette angreb blev hurtigt blokeret. Vi undersøger sagen løbende, men vi tror, at nogle data, herunder Opera Sync-brugernes kodeord og kontooplysninger som brugernavn, er blevet ramt,« hedder det i et blogindlæg fra Opera.

Skift kodeord - også andre steder

Omkring 1,7 millioner af de godt 350 millioner Opera-brugere anvender Sync-funktionen og bliver derfor bedt om at ændre kodeord til tjenesten. Eftersom mange stadig bruger samme kode flere steder, anbefales det også at skifte kodeordene her - og til noget helt andet. Alle Opera Sync-brugere har fået tilsendt en e-mail fra det norske, børsnoterede selskab.

Også Dropbox har den seneste uge kontaktet millioner af brugere for at få dem til at skifte kodeord. Det gælder alle, som oprettede sig som brugere af netlagertjenesten før midten af 2012, og som ikke siden har skiftet kodeord. Sikkerhedseksperter mener nemlig, at nrugernavne og kodeord, som i juli 2012 blev stjålet fra andre netsteder, tilsyneladende også blev brugt til at logge ind på et mindre antal Dropbox-konti.

Brugere, som ikke siden midten af 2012 har skiftet kodeord, vil derfor blive tvunget til at gøre det, næste gang de bruger Dropbox, og her skal de vælge et stærkere - altså længere - kodeord end tidligere for at sikre sig mod nye hackerangreb. Dropbox anbefaler også, at man skifter sit kodeord på andre tjenester, hvis man har brugt det samme kodeord som på Dropbox.

Dropbox har omkring 500 millioner registrerede brugere, ligesom flere end 200.000 virksomheder og organisationer benytter betalingstjenesten Dropbox Business.