Milliardværdier smuldrer i landbruget

Værdien af de danske landbrugsbedrifter smuldrer nu i rekordtempo. Alene de danske svineproducenter ventes i år at måtte nedskrive værdien af deres landbrugsjord med 25 mia. kr.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dermed reduceres egenkapitalen i denne sektor fra 66 til 41 mia. kr. på bare 12 måneder, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Svineproducenterne har siden 2007 haft et samlet driftstab på mere end 8 mia. kr. Det lyder voldsomt, men driftstabet blegner i forhold til et skønnet konjunkturtab (faldende jordpriser, red.) på 25 mia. kr., der i år rammer egenkapitalen,« siger Nicolaj Nørgaard, direktør i brancheorganisationen Dansk Svineproduktion.

De danske svineproducenter ejer omkring 500.000 hektar jord, og Nicolaj Nørgaard vurderer, at værdien af denne jord i 2009-regnskaberne skal nedskrives med 50.000 kr. pr. hektar.

Det svarer til en samlet nedskrivning på 25 mia. kr. Hvis de øvrige danske landmænd tvinges til at foretage en tilsvarende nedskrivning, vil tabet af egenkapital i år passere 100 mia. kr. En betydelig del af de danske landmænd vil være teknisk insolvente efter en sådan øvelse.

Alligevel har der foreløbig kun været få tvangsauktioner, fordi bankerne har valgt at dække driftstabene. Det er sket med sikkerhed i de egenkapitaler, der nu smuldrer.Derfor retter Finanstilsynet nu søgelyset mod de banker, der har relativt store udlån til landbruget.