Milliardunderskud presser Torms kapitaljagt

Det pressede rederi Torm har efter et nyt milliardunderskud nu negativ egenkapital og kan snart ikke længere overholde sine gældsbetingelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Første kvartal blev endnu et meget svært et for rederiet Torm, som er tvunget til at skaffe frisk kapital.

Nedskrivninger medførte et underskud i første kvartal på 222 millioner dollar - over 1,2 milliarder kroner - så egenkapitalen nu er negativ med mere end en halv milliard kroner.

Samtidig vil Torm ved halvåret sandsynligvis ikke kunne overholde sine gældsbetingelser - de såkaldte "finansielle covenants" - længere.

"Med de nuværende estimater for fragtrater forventer Torm ikke at være i stand til at overholde den finansielle covenant om minimum rentedækning, når dette testes pr. 30. juni 2014," skriver Torm i regnskabet.

Rederiet understreger, at långiverne er underrettet, og at man forventer at få dispensation, ligesom Torm er i "konstruktiv dialog" om en finde en løsning på kapitalproblemerne.

Mangler mindst en milliard i frisk kapital

Kapitaljagten har dog været i gang i længere tid, og der er ingen lette løsninger for Torm. Det grundlæggende problem er, at gælden på ni milliarder kroner langt overstiger skibenes værdi.

Læg dertil, at Torm løbende er tvunget til skibssalg, der giver nye nedskrivninger, fordi det svære marked gør det umuligt at sælge skibene til den bogførte værdi.

Tilmed er der opbrud blandt Torms banker. Halvdelen af Torms banker har således videresolgt Torms gæld - med store tab på bankernes egne bøger - til finansielle investorer som kapitalfonde. Dermed er kredsen af kreditorer nu endnu større og mere forskelligartet.

Det er med andre ord en yderst vanskelig situation, og Torm har brug for et anseeligt beløb i frisk kapital. Alt under en milliard kroner i frisk kapital vil være utilstrækkeligt til at genoprette egenkapitalen til et nogenlunde acceptabelt niveau. 

Torm skal således skaffe store mængder kapital, relativt hurtigt, på basis af et blødende regnskab.

Det eneste lyspunkt er, at selve Torms drift ifølge egen udlægning leverer konkurrencedygtige resultater.Men før nye investorer vil skyde frisk kapital ind i Torm, skal kreditorerne eftergive store dele af gælden. Og om kreditorerne og investorer kan blive enige, er der ingen garanti for. Således forsøgte Torm også at hente frisk kapital før den store restruktureringsaftale i 2012, men dengang kunne bankerne og investorerne ikke mødes, og resultatet blev derfor, at bankerne i stedet overtog kontrollen med Torm.
  
Markedet har tilmed været dårligere end ventet i første kvartal, så Torm må nedjustere forventningerne til resultaterne i 2014 for anden gang i år. Der ventes nu et driftsresultat (EBITDA) i niveauet 70-100 millioner dollar mod tidligere 70-110 millioner dollar og 90-130 millioner dollar, da året begyndte.

Driftsresultatet (EBITDA) faldt i første kvartal til 20,5 millioner dollar fra 35,8 millioner dollar i samme kvartal sidste år.

Resultatet før skat i år ventes nu at blive negativt med så meget som 260-290 millioner dollar mod et tidligere ventet underskud i niveauet 230-280 millioner dollar. Før nedskrivningerne som følge af et tvangssalg af 13 skibe i marts ventede Torm et underskud før skat i år i niveauet 70-130 millioner dollar.