Milliardtab uden ejermand

DONG Energy har tabt milliarder af kroner på fejlslagne investeringer og budgetoverskridelser. Alligevel tyder alt på, at både formand og økonomidirektør kan fortsætte uberørt i selskabet.

Foto: Jeppe Bjoern Vejloe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem milliarder af skatteborgernes kroner tabt på fejlslagne investeringer i gaskraftværker og gasterminaler. Én milliard kroner tabt på et mislykket kulkraftværkprojekt i Nordtyskland, og to milliarder skatteborgerkroner forduftet i budgetoverskridelser på havmølleparker og bioethanolanlæg. Det står klart, efter at Rigsrevisionen har udpenslet fejlinvesteringer og svigtende risikostyring i den længe ventede beretning om det statskontrollerede DONG Energy.

Det enorme tab får massive økonomiske konsekvenser for selskabet, der de kommende år tvinges til at sælge ud af arvesølvet for hele ti milliarder kroner, mens efterårets spareprogram på en milliard kroner har kostet flere hundrede stillinger. Alligevel lader personerne med det overordnede ansvar for de uheldige økonomiske dispositioner til at gå fri.

DONG Energys mangeårige bestyrelsesformand, Fritz Schur, står ifølge Berlingskes oplysninger til at overleve Rigsrevisionens beretning. Regeringen vil først formelt tage stilling til spørgsmålet, efter at statsrevisorerne har udtalt sig om rapporten på onsdag. Ifølge Berlingskes oplysninger vurderer regeringstoppen dog ikke, at sagen er stor nok til at koste Fritz Schur formandsjobbet.

Dermed er det kun Enhedslistens Per Clausen, der foreløbig har krævet Fritz Schurs afgang som bestyrelsesformand på baggrund af Rigsrevisionsberetningen.

Også DONG Energys koncernøkonomidirektør, Carsten Krogsgaard Thomsen, der som næstkommanderende siden 2002 har haft et stort medansvar for fejlinvesteringerne samt de massive budgetoverskridelser, ser ud til at blive siddende. Det fastslår adm. direktør i DONG Energy Henrik Poulsen, der tiltrådte i august 2012:

»Jeg har fortsat tillid til Carsten Krogsgaard. Siden jeg tiltrådte, har hele ledelsen brugt lang tid på at analysere udviklingen i vores gasdivision (hvor de største tab har været, red.), og vi har iværksat en række tiltag, der skal rette op på forretningen.«

Endelig er der kritik af Finansministeriets passive rolle fra 2008 til 2010, hvor henholdsvis Lars Løkke Rasmussen (V) og Claus Hjort Frederiksen (V) var finansministre. Ifølge Rigsrevisionen burde Finansministeriet som ejer af DONG have genovervejet den aggressive vækststrategi, efter at børsnoteringen af DONG blev droppet i 2008.

Claus Hjort Frederiksen erkender et medansvar.

»Jeg må tage den kritik til efterretning. Dengang skønnede vi, at vi lige skulle sunde os efter aflysningen af børsnoteringen, og den pause, kunne Rigsrevisionen have ønsket sig, var lidt kortere. I lyset af den kritik, så skulle vi måske have taget den strategiske diskussion noget tidligere,« siger han.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil der formentlig højst blive rejst en mild kritik eller en kritik i mellemklassen fra Stats-revisorerne af Finansministeriets passivitet under Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen.