Milliardtab til pensionskunder

Danske pensionskunder har udsigt til at indkassere et milliardtab, fordi skatteministeren med bred opbakning i Folketinget vil ophæve skattefriheden for investeringer i fast ejendom.

Det rammer pensionskasser og forsikringsselskaber i form af en regning på op imod fem mia. kr., som der kun er kunderne til at betale, påpeger Forsikring & Pension, der kritiserer Skatteministeriets håndtering af sagen.

»Der er investeret knap 100 mia. kr. i fast ejendom, og ophævelsen af skattefriheden giver et tab på fire-fem mia. kr. Det er ikke småpenge, vi taler om, og det er helt urimeligt, at der ikke er lagt op til at kompensere de pensionskunder, som regningen lander hos,« siger Carsten Andersen, vicedirektør i Forsikring & Pension, til Jyllands-Posten.

Han peger på, at overskud fra investeringer i visse former for fast ejendom ikke beskattes, fordi politikere i perioder har ønsket at støtte boligbyggeriet. Skattefriheden betyder, at investorer har stillet sig tilfreds med et lavere afkast, hvilket har gjort byggeriet billigere.

Men nu parkerer politikerne reelt regningen for det politiske krav om billigt byggeri hos investorerne ved at ophæve skattefriheden, påpeger pensionsbranchen.

»Det har vi svært ved at forstå, endsige acceptere,« siger Carsten Andersen. Ikke kun investeringer i fast ejendom bliver ramt af det politiske indgreb, som skyldes, at EF-Domstolen tidligere i år underkendte det danske pensionssystem, som kun tillader fradrag for indskud på danske pensioner.

Det samme er tilfældet med indeksobligationer, som også mister skattefriheden. Det koster ifølge Skatteministeriets beregninger investorerne fem mia. kr., men den regning betaler staten.

Det fremgår af et lovforslag, som netop er sendt i høring, og som et bredt flertal i Folketinget bakker op om.

Kilde: Jyllands-Posten