Milliardstrid om grøn omstilling lukkes snart

Regeringen er klar med løsning på EU-striden om PSO-afgiften. Dermed er grøn støtte for 47 milliarder kroner snart sikret, og fastlåste solcelle-ejere kan få deres støtte, fortæller flere kilder.

Nu er regeringen med klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i spidsen klar med løsning på PSO-problemet. En løsning, der sikrer PSO-afgiften de næste to år. Det fremgår af et notat, som er sendt til klima- og energiudvalget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden juni har der været sået tvivl om en af hjørnestenene i den danske støtte til grøn energi. EU-Kommissionen gjorde det i forsommeren klart, at man ikke fandt den danske PSO-afgift, der frem mod 2020 skal bidrage med 47,2 milliarder kroner til grøn omstilling, lovlig.

Nu er regeringen med klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) i spidsen imidlertid klar med løsning på PSO-problemet, som man har præsenteret for forligskredsen bag energiaftalen. En løsning, der sikrer PSO-afgiften de næste to år. Det fremgår af et notat, som er sendt til klima- og energiudvalget.

»Med denne løsning anses diskriminationen for håndteret for 2015 og 2016, hvormed de verserende statsstøttesager kan godkendes frem til udgangen af 2016,« skriver regeringen i et notat.

PSO-sagen har været særligt betændt, fordi store politiske aftaler og støtteordninger er bundet op på finansiering gennem PSOen. Særligt har to aftaler været i spil: Energi­aftalen fra forsommeren, der indeholdt en lempelse af PSO-afgiften, og den såkaldte overgangsordning for solcellestøtte.

Ifølge Berlingskes kilder sikres lettelserne af PSOen med regeringens løsningsmodel. Der mangler dog stadig klarhed om en pulje, der indeholder lempelser til energitunge virksomheder.

Med hensyn til støtten af solceller har mange virksomheder været langt ude i tovene rent finansielt i mangel på støtte. For overgangsordningen, der blev løsningen på den store mængde lovsjusk omkring solcellelovgivningen, var bundet op på PSO-ordningen. Og var der tvivl om PSOen, var der tvivl om overgangsordningen. Derfor var der ingen støtte, før Kommissionen kom med en afklaring.

Godkendelse på vej

Regeringens løsning står og falder med, at EU-Kommissionen godkender planen. Danmark har ifølge notatet, som Berlingske er i besiddelse af, haft tæt dialog med Kommissionen om løsningen, og blandt samtlige kilder, som Berlingske har talt med, lyder meldingen: Det er så godt som sikkert, at EU-Kommissionen godkender regeringens løsningsmodel.

»Som jeg har hørt det, skulle det være sikkert,« lyder det fra én af kilderne.

»Det er min opfattelse, at EU-Kommissionen vil sige ja til den her model,« siger en anden.

Forventningen er, at planen bliver godkendt, inden måneden er omme. Da tiltræder Margrethe Vestager nemlig som konkurrencekommissær, og rationalet blandt mange er, at man vil undgå at få anklager om nationale interesser blandet ind i sagen.

Flere kilder fortæller også, at prisen for at redde det milliardstore PSO-system bliver omkring otte millioner kroner, måske endda mindre.

Ros fra V og S


Det er dog en midlertidig løsning, som regeringen har fået ført igennem, for indtil videre gælder løsningen kun i 2015 og 2016. Efter 2017 er det planen, at man skal finde en mere permanent løsning på problematikken.

Berlingske har ringet til flere af Folketingets partier, og der er enighed om, at det er en god løsning, som ministeriet nu har klar. Desuden mener politikerne, at det er en endog meget billig løsning.
Lars Christian Lilleholt fra Venstre:

»Det er godt, at vi på den korte bane har fundet en løsning, så de mere end 13 milliarder i PSO-lettelser kan få virkning fra 1. januar. Om to år står vi igen i en situation, hvor vi skal have en afklaring på PSOen. Det er vigtigt, at vi får den afklaring så hurtigt som muligt, ellers frygter jeg, at det kan give udfordringer for investeringslysten,« siger han.

Også Jens Joel, der er klima- og energi­ordfører hos Socialdemokraterne, er positiv:

»Vi skal have en løsning, og det skal gå hurtigt. Derfor er det godt, at løsningen nu tegner sig. Lige nu har vores prioritet været at lave en model, så folk får deres støtte, og så må vi arbejde videre hen imod en permanent løsning, så vi kan bevare vores system til støtte af den grønne omstilling,« siger han.

Klima- og Energiministeriet har ikke ønsket at kommentere sagen, før aftalen er endeligt på plads.