Milliardstor Tryg-formue står foran opsplitning

Formuen på 37 mia. kr. i TryghedsGruppen, der er hovedejer af Tryg Forsikring, står foran en opsplitning, så en del af medlemmerne købes ud.

Jørgen Huno Rasmussen, formand i Tryg Forsikring og TryghedsGruppen, står nu over for at skulle opsplitte TryghedsGruppen og formuen på 37 mia. kr., da det er, hvad et flertal i repræsentantskabet ønsker. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsikringsselskabet Trygs hovedejer, TryghedsGruppen, kan være på vej til en opsplitning. I TryghedsGruppen er der omkring 1,2 mio. medlemmer, som er alle forsikringstagerne i Tryg og Nordea Liv & Pension i Danmark, men ifølge Berlingske Business’ oplysninger ønsker et flertal i repræsentantskabet i TryghedsGruppen nu en opsplitning, så Nordea Liv & Pension-kunderne så at sige købes ud. Det vil alt andet lige koste TryghedsGruppen, der har en samlet formue på 37 milliarder kroner, 13 milliarder kroner.

Repræsentantskabet i TryghedsGruppen afholdt torsdag et møde, hvor det blandt andet skulle diskuteres, om og hvordan der kan laves en bonusordning, så en del af TryghedsGruppens formue løbende udloddes til medlemmerne. Hidtil har det været ønsket fra bestyrelsen, anført af formand Jørgen Huno Rasmussen, at man ikke udlodder selve formuen, men i stedet en del af det løbende milliardudbytte, som TryghedsGruppen hvert år får fra Tryg.

Men da det altså alene er Tryg-kunderne, der skaber dette udbytte, har det længe været en udfordring at afgøre, hvordan Nordea Liv & Pension-kunderne tilgodeses.

Jørgen Huno Rasmussen bekræftede efter mødet over for Berlingske Business, at en opsplitning er en mulighed.

»Det er jo bare én af de modeller, der er i spil, ligesom der er flere andre. I den ene ende af skalaen er, at man fortsætter som i dag. I den anden ende er, at man opløser selskabet og udlodder formuen. Den har vi fået elimineret i dag, og der er også markant tilslutning til, at vi ikke bare fortsætter som i dag. Der skal findes en bonusordning, men hvordan den skal være, der deler vandene sig,« siger han.

Han ønsker dog ikke at fortælle, hvor stor en del af repræsentantskabet, der ønsker en opsplitning, ligesom han ikke på nuværende tidspunkt vil sige, om bestyrelsen er for eller imod en opsplitning.

Repræsentantskabsmedlemmet Henrik Vad har tidligere sagt til Berlingske Business, at han har fremlagt et forslag i repræsentantskabet, hvor en del af det består i en opsplitning. Og den ønsker han stadig.

»Jeg arbejder mod en opsplitning af TryghedsGruppen i henholdsvis et selskab for Tryg-kunder og et selskab for Nordea Liv & Pension-kunder i forholdet 65:35 af formuen på 37 mia. For Tryg-kunder skal der indføres en bonusordning, som kan mærkes, og TrygFonden skal fortsætte, men med udlodninger på et lidt mindre niveau. (I dag udloddes 550 mio. kr. årligt, red.) Kunderne i Nordea Liv & Pension træffer selv beslutning om anvendelsen af deres formue,« siger Henrik Vad og tilføjer:

»Jeg ser gerne, at den nuværende bestyrelse i repræsentantskabet kommer med et forslag til en model i den retning og fremlægger den i begyndelsen af det nye år. Herefter bør der afholdes valg i alle regioner i forholdet 65:35 blandt opstillede og vælgerne. Og så skal det nye repræsentantskab vedtage det fremlagte forslag.«

Formand Jørgen Huno Rasmussen fortæller, at bestyrelsen nu vil udarbejde konkrete forslag.

»Nu skal der ske det, at vi i de kommende måneder har dialogmøder i regionerne, og der vil vi bearbejde debatten fra i dag, så vi i højere grad får udkrystalliseret, i hvilken retning pilen peger. Sideløbende vil bestyrelsen begynde at arbejde med konkrete forslag,« siger han.

Hele debatten om en bonusordning og eventuel opsplitning af TryghedsGruppen vil ganske givet komme til at fylde meget, når der i de kommende måneder er valgkamp i TryghedsGruppen, hvor der skal vælges 21 medlemmer til repræsentantskabet i Region Hovedstaden. Her er blandt andre Jørgen Huno Rasmussen på valg.