Milliardstor skatteregning på vej til Apple og Google

Irlands afskaffelse inden for fire år af særlig skatteteknik vil koste bl.a. IT-giganter milliarder af kroner.

Den irske finansminister, Michael Noonan, er her på vej ind i det irske parlament, Dáil, med det nye 2015-budget, som blandt andet afskaffer et omdiskuteret skattehul, som internationale selskaber har nydt godt af til at nedbringe deres selskabsskat betragteligt. Foto: Cathal McNaughton, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CATHAL MCNAUGHTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internationale teknologigiganter som Apple, Amazon og Google kan se frem til at skulle betale milliarder af kroner mere i skat, når Irland inden for de næste fire år lukker det omstridte skattehul, som hidtil har sikret virksomhederne en betydeligt mindre skatteregning.

Den irske regering lovede gennem finansminister Michael Noonan tirsdag at lukke det kontroversielle skatteaftale kaldet »Dobbelt irsk«. Det sker efter betydeligt internationalt pres fra både EU og USA.

»Disse skridt vil forbedre Irlands erhvervsbeskatning og lægge sig på linie med den bedste, internationale praksis. Det vil sikre, at Irland forbliver hjemsted for de bedste og succesrigeste virksomheder i verden,« sagde han i sin fremlæggelse for det irske parlamen, Dáil.

Ingen andre muligheder

Han slog dog fast, at Irland ikke piller ved den lave selskabsskat på 12,5 procent, som netop har været magneten for mange internationale virksomheder især inden for teknologiverdenen, som har lagt deres europæiske hovedkontor i Irland. Mange har så derefter overført omsætning og indtægter fra andre EU-lande til hovedsædet for at kunne slippe for de højere skatter i andre lande.

Den praksis har de 28 EU-lande sat en stopper for ved at kræve, at der skal afregnes skat i det land, hvor indtægterne kommer fra.

Og det vil alt i alt sandsynligvis betyde, at de internationale selskaber ikke flytter andre steder hen.

»Spørgsmålet er, hvor de skulle tage hen? Der er ingen andre steder i EU. Det er blevet lidt for varmt,« siger George Bull, leder af skattegruppen hos rådgivningsselskabet Baker Tilly, til nyhedsbureauet Reuters.

»Dobbelt irsk« skattetrick

Normalt bliver en virksomhed skattepligtig, hvis den er registreret i et land, men indtil nu har Irland undtaget virksomheder, hvis deres centrale ledelse og kontrol ligger uden for landet. Virksomhederne har derfor kunnet spare på skatten ved at oprette to irske selskaber. Det ene tjener store summer ved enten at sælge direkte til internationale kunder eller til filialer i andre lande til priser, som betyder, at filialerne typisk indrapporterer et lavt overskud.

Det første selskab er normalt skattepligtigt i Irland, eftersom det har aktiviteter dér. Men for at sikre, at der ikke skal betales irsk skat af overskuddet, betaler selskabet store afgifter, som kan trækkes fra i skat, til det andet irsk indregistrerede selskab, hvis hovedkvarter kan være en postboks i Caribien, f.eks. på Bermuda.

Og takket være en amerikansk lov, som ikke omfatter transaktioner mellem datterselskaber i virksomheder, som er registreret i samme land, undgår størstedelen af overskuddet i den anden irsk indregistrerede virksomhed, som jo ikke skal betale irsk skat, også amerikansk skat.

Apple, Google og de øvrige selskaber benægter alle at have foretaget sig noget ulovligt og henviser til, at de følger skattereglerne i de enkelte lande.