Milliardsag fra Amagerbanken-krak på vej mod staten

Amagerbankens konkursbo gør klar til at søge en milliarderstatning fra statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet. Boets kurator har fået grønt lys til at køre sagen.

Foto: Liselotte Sabroe. Amagerbanken og filialer som denne er for længst væk og lagt i graven, men de økonomiske slagsmål i kølvandet på bankens konkurs er fortsat i fuld gang.
Læs mere
Fold sammen

Selvom det er mere end fire år siden, at Amagerbanken gik konkurs, er der stadig godt gang i slagsmålene mellem de involverede parter. Nu gør Amagerbankens konkursbo klar til et milliardstort søgsmål mod staten.

Det skriver Jyllands-Posten.

Konkursboets kurator, advokat Jørgen Holst fra Holst Law, har ifølge avisen fået grønt lys til at føre sagen, efter konkursboets største kreditor, Indskydergarantifonden, har stemt blankt i forhold til at tage sagen videre. Kun hvis et flertal modsatte sig en sag, ville sagen falde til jorden.

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har stemt imod at føre sagen, men er blevet nedstemt. Flertallets begrundelse var, at man ikke ville forhindre en sag - at det ikke skulle være os, der skulle bestemme, om sagen skulle køre eller ej,« siger fondens formand, Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, der er juraprofessor ved Københavns Universitet til Jyllands-Posten.

Finansiel Stabilitet fortiede oplysninger

Kurator Jørgen Holst har i et brev til kreditorerne, hvor han ridser grundlaget for sagen op, beskrevet, at hvis det ikke var for Finansiel Stabilitet og selskabets fortielse inden de store kapitaltilførsler i Amagerbanken, ville kreditorerne ikke have tabt så mange penge.

Således havde Finansiel Stabilitet allerede i april 2010 fundet behov for nedskrivninger i størrelsesordenen 1,7 til 2,5 mia. kr. Med denne viden havde aktionærerne næppe valgt at indskyde knap en milliard kroner, der var nødvendig for at sikre Amagerbanken adgang til bankpakke II.

I stedet blev Amagerbanken afviklet under bankpakke III, hvor Indskydergarantifonden dækkede tab op til 750.000 kr. pr. indskyder.

Finansiel Stabilitet har indstævnet dele af bankens tidligere ledelse og revision, så statsselskabet kan forsøge at sende et eventuelt erstatningskrav videre.