Milliardpakke til bankerne på plads

Bankpakke II er forhandlet færdig. Den bliver på godt 100 milliarder kroner, og udlån skal forrentes med ti procent årligt til staten.

Foto: Scanpix
Bankpakke II er forhandlet færdig. Den bliver på 100 milliarder kroner, og udlån skal forrentes med ti procent årligt til staten, oplyser økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K). Alle partier minus Enhedslisten er med i aftalen, som faldt på plads her til aften.

Pakken omfatter banker og realkreditinstitutter. Renten vil blive fastsat for hver enkelt bank og afspejler risikoen. Derfor bliver renten højere for banker med økonomiske problemer. Gennemsnitligt skal udlånene forrentes med 10 procent om året til staten.

Derudover kommer der blandt andet begrænsninger på direktørlønningerne i banken.

Lene Espersen understreger, at staten kan tjene på ordningen, så den ikke er en gavebod. Staten forbyder aktieoptioner for bankdirektører, påpeger hun.

"Man skal forstå i den finansielle sektor at vise en vis form for tilbageholdenhed. Derfor kan man, når det gælder direktionens aflønning, alene fratrække 50 procent på skatteskemaet, så længe man er med i ordningen," siger Lene Espersen.

Socialdemokraterne havde helst set, at staten købte aktier i bankerne og lagde lønloft på 2,5 millioner kroner årligt for bankdirektører, siger partiformanden Helle Thorning-Schmidt.

Ritzau