Milliardmarked for vaccination mod influenza H1N1

Danske Lægers Vaccinations Service håber at kunne tilbyde privatpersoner og virksomheder vaccination mod influenza H1N1. Markedet er på knap 1,8 mia. kr.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
De danske sundhedsmyndigheders beslutning om kun at indkøbe influenzavaccine til en tredjedel af befolkningen - nemlig risikogrupperne - får landets største vaccinationsfirma, Danske Lægers Vaccinations Service (DVLS), til selv at gå på jagt efter vaccine mod den meget smitsomme influenza H1N1, også kendt som svineinfluenza. DVLS ser et stort markedspotentiale for vaccination af danskere uden for risikogrupperne.

»Vi er i gang med at undersøge muligheden for selv at købe influenzavaccine. Vi har sat en række møder op i slutningen af august og starten af september i ind- og udland, hvor vi skal tale med de forskellige vaccine-producerende medicinalvirksomheder for at undersøge, hvad der er af muligheder, så vi ved endnu ikke, om det kan lade sig gøre,« siger Karsten Østergaard, bestyrelsesformand for Danske Lægers Vaccinations Service (DLVS), som er noteret på OMX-børsen First North.

Flaskehalsen er medicinalvirksomhedernes produktionsapparat, for den globale influenza-epidemi har skabt en enorm efterspørgsel fra sundhedsmyndigheder overalt i verden. De danske sundhedsmyndigheder har købt 3,1 mio. doser, som rækker til vaccination af de 1,55 mio. danskere. som Sundhedsstyrelsen vurderer skal vaccineres, og det efterlader ingen doser til kommercielt brug, som det ellers gælder for de sæsonbetingede influenzavacciner.

Henvendelser hver dag
Med en befolkning på 5,4 mio. danskere efterlader det et potentielt marked på 3,9 mio. danskere, hvis alle skal vaccineres. DLVS får mange henvendelser fra privatpersoner og virksomheder, som vil forhøre sig om muligheden for at købe vaccine, så Karsten Østergaard er ikke i tvivl om, at der er et stort markedspotentiale.

»Der er et enormt marked, vi får mange henvendelser fra virksomheder hver dag, og vi har i forvejen 1400 danske virksomheder, hvor vi vaccinerer mod almindelig influenza,« siger Karsten Østergaard, der ikke lægger skjul på, at det havde været nemmere for DVLS, hvis de danske sundhedsmyndigheder havde indkøbt flere doser.

Han understreger dog, at DVLS bakker 100 procent op om Sundhedsstyrelsens plan i forhold til influenza H1N1.

»Men den efterlader desværre folk, som er bekymrede for eget eller familiemedlemmers helbred eller virksomhedsejere,der tænker på sin produktion,« siger Karsten Østergaard.

Hvis private selv vælger at lade sig vaccinere, vil prisen ifølge Karsten Østergaard formentlig blive omkring 200-225 kr. pr. dosis, og da vaccinen skal gives to gange, skal man altså af med 400-450 kr. for at sikre sig mod at blive smittet. Med de 3,9 mio. danskere, som ikke tilhører risikogrupperne, giver det et markedspotentiale på op mod 1,8 mia. kroner. Inden for almindelig influenza-vaccination har DVLS en markedsandel på 25-30 procent af de cirka 700.000 danskere, som årligt vaccineres.

En rundspørge til fire store danske virksomheder, Novo Nordisk, A.P. Møller-Mærsk, Dansk Supermarked og ISS, viser, at ingen af dem endnu selv har forsøgt at skaffe influenzavaccine til deres ansatte, men det er omvendt heller ikke en mulighed som afvises.

»Vi har pt ingen planer om indkøb af vaccine,« siger Joe Nazareth, chef for Sundhed, Sikkerhed og Miljø i A.P. Møller - Mærsk Gruppen.

Fra Novo Nordisk lyder meldingen:

»Vi har ikke taget positiv stilling til, om vi vil købe vaccine,« siger læge Henrik Salomonsen, leder af Novo Nordisks Corporate Occupational Health Service, der tilføjer, at vaccinen i øjeblikket slet ikke er tilgængelig i det omfang, der er kunder til.Fælles for virksomhederne er i øvrigt, at de har fuld tillid til danske sundhedsmyndigheders håndtering af influenza-pandemien.

Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl krævede tirsdag, at staten skal indkøbe yderligere vaccine, så alle danskere kan blive vaccineret, men det afviser sundhedsminister Jacob Axel Nielsen, som mener, at det ikke er statens opgave at købe H1N1-vaccine til andre end risikogrupperne.