Milliardkrav på vej mod DONG

Med EnergiDanmark i spidsen forbereder store elforbrugere og virksomheder erstatningssag mod DONG for, at der blev fiflet med elpriserne i 2003-2005. Dermed risikerer DONG at skulle betale over en mia. kr. tilbage til op mod 1.000 virksomheder.

>Har adm. direktør Anders Eldrup, DONG Energy, ikke allerede hænderne fulde med forberedelsen af Danmarkshistoriens største børsnotering, så får han det formodentlig af en lang række erstatningssager mod energigiganten. Arkivfoto: Bjarke Ørsted. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et usædvanlig stort erstatningskrav er på vej mod Dong Energy Power fra vrede elforbrugere, primært større og store erhvervsvirksomheder. Alt imens moderselskabet, DONG Energy, er i fuld gang med forberedelserne til Danmarkshistoriens største børsnotering risikerer selskabet at få et erstatningskrav på over en milliard kr. på halsen.

Op mod 1.000 virksomheder landet over menes at melde sig under fanerne i et konsortium på tre handelsselselskaber for at deltage i en fælles erstatnings- og konkurrencesag af sin art mod DONG.

I løbet af de næste par måneder rejser det nyetablerede konsortium Energi Danmark, Scanenergi og OK i fællesskab søgsmål mod Danmarks nye energigigant, der sidste år indlemmede jysk-fynske Elsam og sjællandske Energi E-2 under sine vinger.

Konsortiet hævder på baggrund af kendelser fra Konkurrencerådet, at Elsam, der i dag ejes af DONG Energy, både i 2003 og 2004 – og sandsynligvis også i 2005 – fiflede med priserne og tog for meget for el.

»Vi vil kræve mange hundrede millioner kr. i erstatning,« siger administrerende direktør Jørgen Holm Westergaard fra Energi Danmark.

Det er med Energi Danmark – der bl.a. ejes af energiselskaberne Syd Energi og Energi Horsens – i spidsen, at erstatningsagerne rejses af elhandelsselskaberne på vegne af store elforbrugere.

Coop og Danisco
»Vi repræsenterer mere end 60 procent af elmarkedet i Vestdanmark,« siger sekretariatschef Svend Lykkemark Christensen fra OK.

Blandt de største elforbrugere er Coop med omkring 800 Superbrugsen- og Kvickly-forretninger, der samarbejder med OK om køb af el.

Men gruppen af utilfredse DONG-kunder er bred. Det er lige fra virksomheder som Dalum Papirfabrik til store svineproducenter, der føler sig snydt.

Konkurrencerådet fastslog i en afgørelse i november sidste år, at Elsam i 2003-04 misbrugte sin dominerende stilling og tog urimeligt høje priser. Konkurrencemyndighederne har dermed fastslået, at Elsam tog overpriser på spotmarkedet fra midten af 2003 og frem til udgangen af 2004, og det kostede kunderne 187 mio. kr..

Det ventes, at styrelsen i løbet af sommeren afsiger en tilsvarende kendelse for 2005 for det gamle Elsam. Konkurrencestyrelsen er ligeledes gået i gang med at kulegrave det sjællandske kraftværksselskab Energi E2s priser i Østdanmark i 2005.

Formanden for 20 store energiforbrugende virksomheder, underdirektør Peter M. Nielsen fra Danisco, vurderer, at det samlede erstatningskrav fra virksomhederne og konsortiet mod DONG godt kan komme over en milliard kr. Elkunderne købte primært el til faste priser.

»Det store problem er, hvordan tabet skal gøres op, hvis der er købt el på faste priser. Det kan teknisk blive meget vanskeligt at få dømt DONG. Men kan man få godtgjort sit tab på en måde, retten vil godkende, er der omvendt rigtig gode muligheder for at få en erstatning hjem,« siger direktør Peter M. Nielsen.

Energi Danmark, Scanenergi og OK har netop åbnet hjemmesiden www.elmarkedsmisbrug.dk med vejledning til virksomheder, der vil deltage i kæmpesagen. Virksomheder, der mener, at de har betalt overpriser for el, kan melde sig indtil 1. maj.

Endnu en sag
Sagerne rejses ikke typisk af hr. og fru Danmark, dvs. almindelige private elforbrugere, der måske kun har betalt et par hundrede kr. for meget. DONG har allerede fået en anden sag på halsen. I begyndelsen af 2008 skal Vestre Landsret behandle en erstatningssag mod DONG fra 12 tidligere aktionærer i Elsam. Det er forbrugerejede og kommunale elselskaber, der kræver 800 millioner kr. i erstatning i forbindelse med DONGs overtagelse af Elsam, som de 12 selskaber ejede 35 procent af.