Milliardhandler: Vækst og opkøb i kemi, plast og fibre

Foto: Erik Refner.
Læs mere
Fold sammen

Umiddelbart ligner det en voldsom nedtur for Cheminova med en reduktion i omsætningen på 40 procent. Men bag nedgangen gemmer sig, at den amerikanske kemivirksomhed FCM Corporation har købt Cheminova i starten af 2015 for 10,5 milliarder kroner og sammenlagt en række af Cheminovas udenlandske aktiviteter med selskabets egne selskaber i samme områder.

Tilbage i Danmark er en virksomhed, hvis underliggende forretning vokser med stigende overskud.

FCM har tillige besluttet at placere koncernens regionale hovedkontor for Europa, Mellemøsten og Afrika i Hørsholm, ligesom der bliver bygget et innovationscenter samme sted. Tilbage i Harboøre er alene produktion.

Hempel, der producerer skibsmaling, har haft kategoriens største vækst. En af forklaringerne er opkøbet af den amerikanske virksomhed Jones-Blair. Hempel kom gennem 2015 med rekordresultat for tredje år i træk.

Den relativt bedst indtjenende virksomhed i kategorien er gødningsvirksomheden Yara, som igen i år slår alle andre på afkastningsgrad. Yara er en del af en global, norsk børsnoteret virksomhed med den norske stat som storaktionær.

Stadils vækstraket

Æggebakkeproducenten Hartmann, der er børsnoteret og har familien Stadil som hovedaktionær, synes at have fundet formlen for vækst på toplinje og bundlinje.

Selskabet vokser markant som følge af opkøb på det amerikanske marked, hvor virksomheder hurtigt er blevet integreret i koncernen. Samtidig styrer Hartmann gennem Europa med en løbende effektivisering. Hartmann leverer nu et stabilt trecifret overskud.

Kapitalfonden EQT, der for et par år siden overtog emballagevirksomheden ­R. Færch Plast, har også fået skabt en vækstmaskine. Færch var i flere år genstand for en familiestrid om ejerskabet, men i EQTs ejerskab er der kommet ro kombineret med en række strategisk vigtige virksomhedsopkøb.

Trykkerivirksomheden Stibo har også gennemført flere opkøb, og selskabet fastholder positionen som førende i Norden inden for sit felt.

De største udfordringer har Schades, der producerer papirruller og labels. Selskabet har i 2016 rundet 100 år, men kom ind i året med et stort underskud som følge af stigende priser på papir og betydeligt stærkere konkurrence.

Nok producerer Schades 250 millioner papirruller om året og 75 millioner kvadratmeter labels, men det er svært at tjene penge. Selskabet venter et mindre overskud i jubilæumsåret 2016.

Bind og bleer

I løbet af ganske få år har Jacob Holm & Sønner mere end fordoblet virksomhedens størrelse.I 2015 steg omsætningen alene med 77 procent. Det skyldtes især den fulde effekt af købet af Sontara fra amerikanske DuPont samt en ny produk­tionslinje i selskabets amerikanske forretning.

Jacob Holm producerer ikke-vævede fibre til bl.a. bind og bleer i hygiejneindustrien.

Størst i kategorien er imidlertid industrikonglomeratet Schouw, der både ejer Fibertex Nonwovens og Fibertex Personel Care.