Milliardhandel sender pakkeselskab til tops i Europa

Gashåndtaget er drejet i bund på det hollandske aktiemarked tirsdag, hvor pakkeselskabet TNT Express og postselskabet PostNL begge stiger markant.

Med stigningen tirsdag er TNT-aktien strøget helt til tops på listen over de mest stigende aktier i Europa Stoxx 600-indekset. Fold sammen
Læs mere
Foto: UNITED PHOTOS

Årsagen er amerikanske Fedex' købstilbud på 8 euro per TNT-aktie, svarende til en samlet købesum på 4,4 mia. euro. Buddet ligger hele 33 pct. over den seneste slutkurs og vil, hvis det går igennem, også forgylde PostNL, der står til at modtage 642 mio. euro for sin ejerandel på 14,7 pct. i TNT Express.

Aktien i TNT stiger med 30 pct. til 7,812 euro, og ligger dermed snert op ad Fedex' bud, om end markedskursen også afspejler, at ikke alle brikker er faldet på plads i aftalen.

Bestyrelsen i TNT bakker dog op om amerikanernes bud, og børshusene Kepler Cheuvreux og ABN Amro ser ifølge Bloomberg News begge stor sandsynlighed for, at aftalen går igennem.

Det er dog ikke første gang, at TNT Express er på vej til at blive overtaget. Allerede tilbage i 2012 forsøgte UPS samme trick, men fusionen blev stoppet i januar 2013, da EU ikke ville tillade den. Begrundelsen var, at UPS' overtagelse af TNT i 15 EU-lande - deriblandt Danmark - ville føre til en alt for dominerende spiller på markedet for ekspreslevering af småpakker.

UPS er imidlertid en større spiller på markedet end Fedex, der også er mindre end Deutsche Post. Og det kan være størrelsesforhold, der gør, at EU kan godkende en fusion.

Med stigningen tirsdag er TNT-aktien strøget helt til tops på listen over de mest stigende aktier i Europa Stoxx 600-indekset. Toer på listen er PostNL, der ligger 13 pct. højere.