Milliardfremgang i industrien kan udløse lønstigninger

Efter magre år med små lønstigninger kan der være flere penge på vej til arbejderne på landets industriarbejdspladser, lyder det fra forsker og cheføkonom.

Der kan komme yderligere gang i industrieksporten. Dansk løntilbageholdenhed hjælper til. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

 

Når danske industrivirksomheder kigger i ordrebøgerne de kommende år, vil mange af dem kunne de nyde udsigten til stor fremgang i eksporten.

Inden for en overskuelig fremtid ventes den samlede danske industrieksport nemlig at bevæge sig over 500 milliarder kroner.
Dermed er der lagt afstand til krisens hårde år i 2008-2009, hvor eksporten raslede ned til under 350 milliarder.

Men det er ikke kun virksomhedsejerne, der skal lune sig.

For efter flere års mindre lønstigninger kan arbejderne i industrien også komme til at opleve en større lønfremgang, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, der er professor på Aalborg Universitet.

»Der vil komme lønstigninger. Man har været vant til, at der ikke var meget at komme efter i lønforhandlingerne under krisen. Derfor er der et efterslæb, der vil blive søgt indløst i fremtiden. Om der kommer krav med det samme eller hen på foråret i 2016, det kan vi endnu ikke sige. Men i alle konjunkturopsving så kommer der en løndrift. Nu har man holdt så meget tilbage, at der vil være et behov for at få noget udbetalt,« siger han.

Lønningerne i industrien er nemlig i godt fire år steget mindre, end det er tilfældet blandt Danmarks største samhandelspartnere, viser de seneste tal fra Dansk Arbejdsgiverforenings internationale lønstatistik.

For imens lønningerne i udlandets industrisektorer steg med 2,3 procent fra tredje kvartal sidste år og til tredje kvartal i år, mens de steg 1,7 procent i Danmark.

I årene op til krisen i 2008 steg de danske lønninger år for år mere end lønningerne i landene omkring os. Det var med til at forringe den danske industrivirksomheders konkurrenceevne med over 25 procent fra 2000 til 2008.

De seneste år har de lave danske lønstigninger bidraget til, at danske virksomheder har genvundet en del af den tabte konkurrenceevne, forklarer Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven.

Jacob Graven påpeger dog, at der godt kan komme yderligere lønstigninger, og så længe de ikke overstiger udlandets vil det ikke svække konkurrenceevnen.
»Vi behøver ikke i al uendelighed at have lavere lønstigninger end i udlandet. Det har været vigtigt at have lønstigninger, der er en tand lavere end i andre lande. Men der er ikke noget skrigende behov for lavere lønstigninger, end I andre lande, men det vil vi sandsynligvis have i et års tid endnu. Det, der ikke må ske, er, at lønstigninger bliver betydeligt højere end i udlandet, så det bliver væsentligt dyrere at producere i Danmark,« siger han.Om der skal ventes store lønstigninger forude i industrien, vil Dansk Metals formand, Claus Jensen, ikke sige noget om. Det skyldes, at det er tillidsrepræsentanterne på de enkelte arbejdspladser, der lokalt forhandler lønnen på industriens område. Samtidig kan der være store forskelle i, hvor godt virksomhederne klarer sig økonomisk, og dermed også var mange ekstra lønkroner, der kan være til medarbejderne.

»Der kan være enormt store forskelle på, hvordan det går i de forskellige virksomheder. Selv om der var steder, hvor det gik helt tosset under krisen, var der stadig virksomheder, der klarede sig godt. Der var stadig virksomheder, hvor der kunne forhandles højere løn på plads,« siger han.

Metal-bossen er enig i, at netop mindre lønfremgang og øget produktivitet var den cocktail, der var med til at trække industrien ud af krisen.
»Det er noget, vi har arbejdet stenhårdt på siden krisen, hvor der røg rigtig mange arbejdspladser i industrien. Det skete, fordi vi i alt for mange år havde mistet konkurrencekraft, fordi lønfremgang og produktivitet simpelthen ikke fulgtes ad,« siger Claus Jensen.

Samtidig er medarbejderne i industrien blevet langt mere produktive sammenlignet med deres kolleger i udlandet, siden krisen ramte i slut 00erne, lyder det fra LOs cheføkonom, Allan Lyngsø Madsen.

»Pilen peger opad på vores største eksportmarkeder, og kombineret med en stærk konkurrencekraft skaber det grundlag for, at dansk eksport kan komme op i et endnu højere gear til glæde for jobskabelsen i hele Danmark,« siger han i en skriftlig kommentar.

Danmarks virksomheder eksporterede ifølge LO samlet set for 1.037 milliarder kroner i 2014.