Milliarderne vælter ind til Lego-familien

Rekordresultat i Lego og en god hånd med investeringerne sikrer Lego-familiens investeringsselskab Kirkbi et overskud efter skat i 2012 på hele 6,3 milliarder kroner.

Kjeld Kirk Kristiansen, hovedaktionær og bestyrelsesformand i pengetanken Kirkbi, der ejer LEGO, Kjeld Kirk Kristiansen med legoklodser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Ikke alene går det godt for Lego. Også Lego-familiens øvrige investeringer har klaret sig så godt i 2012, at bestyrelsesformand Kjeld Kirk Kristiansen i regnskabet kan erklære sig særdeles tilfreds med en »enestående« stigning i Kirkbis overskud til 6.257 millioner kroner fra 3.823 millioner i 2011.

Størstedelen af overskuddet kommer fra ejerposten i Lego på 75 procent - Lego fik i 2012 et overskud på 5,6 milliarder kroner - men også medejerskabet af Merlin Entertainments, der ejer Legoland-parkerne, skæppede godt i kassen med en fremgang på 30 procent på bundlinjen til 735 millioner kroner - heraf 266 millioner kroner til Kirkbi, der ejer 36 procent af Merlin Entertainments, som er verdens næststørste operatør af forlystelsesparker.

Globalt steg antallet af besøgende i de i alt 94 attraktioner til 54 millioner fra 46,4 millioner året før. De seneste skud på stammen er Living and Leisure Australia og den nye Legoland Park i Malaysia, der åbnede i september.Kirkbis investeringer i obligationer, børsnoterede aktier, ejendomme, kapitalfonde og ejerposter i unoterede selskaber som ISS og Falck leverede et afkast, der betegnes som over markedsniveauet med 1.649 millioner kroner. I 2011 var den post blot på 108 millioner kroner, men da havde Kirkbi heller ikke samme succes med investeringerne.

Netop langsigtede, direkte investeringer i andre selskaber kommer man til at se mere af fra Kirkbi, der allerede ejer 20 procent af Falck og 7,8 procent af ISS. ISS-posten blev købt for godt 1,1 milliard kroner i august 2012, og dermed investerede Kirkbi flere penge i mindre likvide aktiver i 2012 end i likvide aktiver som obligationer og almindelige børsnoterede aktier.

Usikkert om 2013 bliver lige så godt

»Det er et meget tilfredsstillende resultat, som først og fremmest skyldes fortsat stærk vækst og endnu et rekordoverskud i Lego Koncernen. Ud over den flotte udvikling i Lego Koncernen har vores finansielle investeringer også klaret sig rigtigt godt i 2012. Den fortsat positive udvikling er skabt gennem en stor indsats fra koncernens mange medarbejdere,« udtaler Søren Thorup Sørensen, administrerende direktør i Kirkbi, i en pressemeddelelse.

I år tør Kirkbi ikke love et nyt rekordresultat, men man regner dog med en god udvikling, og hovedaktivet Lego venter da også yderligere salgsfremgang i år.

»Kirkbi Koncernen forventer et positivt resultat i 2013 og er på baggrund af de stærke finansielle resultater godt positioneret til fortsat at støtte udviklingen i Lego Koncernen og Merlin Entertainments samt deltage i relevante investeringer inden for investeringsstrategien,« skriver selskabet.

Kirkbi har sit navn efter familien Kirk samt Billund, hvor hele eventyret begyndte, da Ole Kirk Kristiansen grundlagde Lego i 1932.