Milliarder venter i nyt dansk olieeventyr

Danmark står til ekstraindtægter på flere hundrede milliarder kroner.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ny forskning, der fremlægges på en konference på DTU i dag, viser, at man ved at pumpe CO2 fra de danske kraftværker ned i de »døende« danske oliebrønde i Nordsøen kan forlænge Danmarks position som olieproducerende land med mange år, skriver dagbladet Børsen. Resultaterne er så positive, at forskere bag forsøgene vurderer, at der kan hentes mindst 50 pct. mere olie ud af de oliebrønde i Nordsøen, der siden 1970'erne har bidraget med mange milliarder til den danske statskasse. Oliebrøndene er ellers stort set dømt døde, efter at olieindvindingen har været faldende i flere år. Og inden for ganske få år forventer man, at Danmark bliver nettoimportør af olie.
Læs også: Smedegaard svømmer i penge

»Dette er et gennembrud, man vil se på med stor interesse i olieindustrien,« siger forskningsresultatets tovholder, professor og centerdirektør på DTU, Erling Stenby til Børsen. De nye forskningsresultater, der er kommet til verden i et samarbejde mellem DTU, De Nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, og det rådgivende ingeniørfirma GEO, viser, at indvindingen af olie kan sendes op fra nuværende maksimalt 30 pct. til hele 45 pct. af de samlede reserver i undergrunden. Det kan ske ved at pumpe store mængder af CO2 ned i undergrunden. CO2'en vil så presse olien ud af de lommer i undergrunden, hvor den gemmer sig. Og denne voldsomme udvidelse af de danske olieforekomster er milliarder af kroner værd. For hvert eneste procentpoint, man kan øge olieindvindingen fra Nordsøen, repræsenterer en værdi af hele 50 mia. kr., lyder vurderingen fra Erling Stenby. Læs også: Mærsk: Massiv usikkerhed forude

Projektet er gennemført med støtte fra Højteknologifonden over de seneste tre et halvt år, hvor borekerner og olie fra oliefeltet Syd-Arne er blevet brugt til at teste CO2-indpumpning i samarbejde med Dong Energy. »Resultatet er en stor succes. Næste naturlige skridt er et forsøg på et egentligt borefelt. Desuden mangler man at finde ud af, hvordan man skaffer sig CO2,« siger Morten Stage, forskningschef hos Dong Energy E&P, der står bag olie- og gasindvinding.

Læs også: Milliardbesparelser i Mærsk

Mærsk Olie og Gas, der er operatør på den danske del af Nordsøen, er midt i et storstilet projekt med udnyttelse af CO2 til at øge olieindvindingen og samtidig lagre den klimaskadelige CO2 i undergrunden i de udtjente oliefelter.