Milliarder til næste jobraket ryger uden om danske virksomheder

Danske fonde investerer sig til en førsteplads i Europa, men bag ved tallene gemmer der sig en tendens, der er dårligt nyt for drømmene om firmaer med over 1.000 ansatte. Minister erkender problemet.

Svenske Daniel Ek har på få år skabt en milliardvirksomhed med streamingtjenesten Spotify. Danmark mangler tilsvarende succeser. Foto: Toru Yamanaka Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske milliardfonde smider penge efter nye virksomheder som aldrig før. Nok igen sender det Danmark til top, som landet der har mest gang i ventureinvesteringer – den såkaldte risikovillige kapital.

Den samlede investeringsaktivitet i danske venturefonde er steget med næsten 40 procent fra omkring to milliarder kroner i 2014 til 2,7 milliarder kroner i 2015, viser to nye analyser fra Erhvervs- og vækstministeriet. Dermed indtager Danmark en førsteplads i Europa, når man ser på investeringer i forhold til BNP.

Det kan lyde som en veritabel succeshistorie, men så simpelt er det ikke.

For 80 procent af investeringerne kommer i opstartsfasen, hvilket vil sige et tidspunkt, hvor faktisk endnu ikke er produkt på gaden. Danmark er helt nede på en 8. plads i Europa, når det kommer til investeringer efter, at virksomheden har lavet sit produkt og er på markedet.

Det er netop i den fase, hvor den næste danske virksomhed med over 1.000 ansatte kan findes. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen erkender problematikken.

»I Danmark har en udfordring med at tiltrække tilstrækkelig kapital til virksomheder i de senere faser, hvor virksomheder med potentiale skal tage springet fra at være mellemstore til at blive store. I regeringen arbejder vi derfor for at sikre attraktive rammer for at drive og udvikle danske virksomheder i alle faser,« siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i en skriftlig kommentar til Berlingske Business.

Artiklen forsætter under grafikken...

Svensk supervækst

Hinsidan kan svenskerne bryste sig af at ligge nummer ét på statistikken over investeringer i ekspansionsfasen. Og man kan opsummere den succes med et enkelt navn: Spotify.

I dag aflønner den ti år gamle musiktjeneste flere end 1.500 mennesker og er værdisat til et tocifret milliardbeløb. I Danmark skal man spejde langt efter lignende succeser, og det er et problem, lyder det fra Christian Motzfeldt direktør i Vækstfonden, der investerer i potentielle danske vækstvirksomheder.

»Vi har mange virksomheder, der er godt på vej, men ingen er endnu nået dertil, hvor de er blevet en global succes og vokser markant i Danmark . Vi mangler simpelthen en Spotify, der kan være et fyrtårn i Danmark og tiltrække investorer globalt set,« siger han.

Direktøren påpeger, at Sverige har en mere udbredt tradition for at investere i egenkapital, hvor Danmark traditionelt har været mere orienteret mod obligationer. Det er en af årsagerne til, at Danmark halter bagefter, mener Motzfeldt.

Samtidig er det lykkes svenskerne at holde Spotify i Sverige, så samfundet som helhed nyder godt af virksomheden.

Hvis det skal lykkes i Danmark, skal der gives en kontant håndsrækning til investorerne, lyder det fra direktør i DCVA Jannick Nytoft. Han anerkender, at der er et problem med at få lavet investeringer i de virksomheder, der skal ekspandere, og dermed kan blive nye vækstkometer.

»Danmark har mange styrker, men vi får ikke udnyttet vores potentiale, når vi taler de helt store vækstvirksomheder,« siger han.

Jannick Nytoft forklarer, at en beskatning på 42 procent på aktier mod 25 procent i Sverige, kan være en del af forklaringen.

Der er dog lys forude, mener DCVA-direktøren, der peger på, at pengene nu sidder løsere i fondene, og dermed arbejder for flere virksomheder end i tiden efter finanskrisen.