Milliarder på vej til landmænd… og banker

EU-Kommissionen har i dag foreslået at give 500 millioner euro, svarende til 3,7 milliarder danske kroner, til de kriseramte landmænd. Hvis forslaget får grønt lys, vil landmændene modtage pengene øjeblikkeligt, og det kan også gavne de danske banker.

Landbrugsminister Eva Kjer Hansen til ekstraordinært møde om krisen i landbruget i Bruxelles mandag. Uden for lokalerne var der omfattende landbrugsdemonstrationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har i dag været kaotiske tilstande med bål og brand i Bruxelles gader. Ifølge Bloomberg News har op mod 6.000 landmænd og 2.000 traktorer været på gaden for at protestere mod de trange kår i branchen. Som del af demonstrationen blev halmballer brændt af. Og imens demonstrationerne var i fuld gang, sad ministrene til møde for at drøfte landmændenes økonomiske situation.

Efter mødet forslog EU-Kommissionen, at den vil komme landmændene til undsætning og hjælpe de kriseramte med et milliardbeløb. Især mælkebønderne vil få gavn af disse penge, hvis forslaget bliver en realitet.

Det fortalte EU-Kommissionens næstformand, Jyrki Katainen, i dag på et ekstraordinært landbrugsministermøde i Bruxelles.

»Denne pakke vil straks give 500 millioner euro til landmændene. Det viser, at Kommissionen tager sit ansvar overfor landmændene meget alvorligt og er parat til at bakke det op med de relevante midler,« lød det fra Jyrki Katainen.

Men 500 millioner euro er blot en dråbe i den store mælkeproduktion. Beløbet er alt for småt, og kommer ikke til at have nogen betydning, lyder vurderingen fra iagttagere.

»Nu er 500 millioner euro ikke meget set i det store billede. Men når det så er sagt, så er enhver hjælp kærkommen både hos landmændene og hos dem, der finansierer dem,” siger Lars Krull, der er bankforsker hos Aalborg Universitet, til Ritzau Finans.

Det er altså ikke kun landmændene, der lider under de pressede mælkepriser. Det gør banker og sparekasser også, for i forbindelse med krisen i landbruget har finansieringsvirksomhederne haft store nedskrivninger.