Milliardeksport af svin i fare

Der er risiko for, at den danske svineproduktion, som er basis for en stor milliardeksport, må sættes ned om få år. Det skriver dagbladet Børsen.

Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En undersøgelse blandt Landsforeningen Danske Svineproducenters medlemmer viser, at landmændene nok ikke er nær så langt fremme med modernisering af deres stalde som hidtil antaget.

Og i kombination med landbrugets store milliardgæld, dårlige indtjening og pengeinstitutternes stærkt formindskede villighed til at medvirke til finansiering af investeringer samt ikke mindst myndighedernes langsommelige behandling af landbrugssager skaber det usikkerhed om størrelsen af den fremtidige svineproduktion herhjemme.

Fra 2013 skal alle søer nemlig gå løse i staldene i EU, og kan svineproducenterne ikke opfylde de nødvendige krav, så må der skæres ned på antallet af søer - og så falder antallet af slagtesvin. Hidtil har landbrugs-toppen regnet med, at staldforholdene for over 70 pct., måske endda over 75 pct., af søerne var på plads, men undersøgelsen viser, at kun godt 50 pct. af besætningerne opfylder kravene til løstgående søer. Især de små besætninger halter bagefter.

Så den samlede konklusion er, at formentlig kun 55-60 pct. af søerne i dag har de forhold, der kræves fra 2013.