Milliardbranche vejrer morgenluft

Grakom, der organiserer landets grafiske virksomheder, afblæser nu krisen. Der er dog stadig udfordringer for branchen, der beskæftiger over 25.000 danskere.

Esben Mols Kabell (th.) driver sammen med kompagnonen Anders Grønborg LaserTryk.dk, der har investeret stort i produktionsudstyr de seneste år. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I kølvandet på finanskrisen blev den grafiske branche herhjemme hårdt ramt på omsætning og indtjening, da mange virksomheder mindskede deres marketingbudgetter markant. Den gode nyhed er nu, at trykkerier og grafiske huse i løbet af det seneste år har oplevet en stille og rolig bedring.

»Det går ikke hurtigt frem, men for første gang i mange år er der en positiv forventning til fremtiden hos mange af vores medlemmer,« lyder det fra Thomas Torp, direktør i Grakom, der er brancheorganisation for den grafiske sektor.

Den grafiske branche beskæftiger over 25.000 personer og omsætter for 50 milliarder kroner herhjemme. Det svarer til lidt over 2,5 procent af Danmarks samlede BNP, og selv om konjunkturnedgangen er på retur, er der ifølge Grakom-direktøren stadig strukturelle udfordringer med generelt faldende efterspørgsel på tryksager.

Men også på dette område mener han, at der måske nu blæser mildere vinde. Her var stigningen fra 2013 til 2014 på næsten 15 procent. Også blandt trykkerierne går det stille og roligt fremad.

Fart på i Aarhus

I 2014 var omsætningen otte procent højere end i 2013. Et af de trykkerier, der har formået at finde en populær niche, er aarhusianske LaserTryk.dk.

Virksomheden har inden for det seneste år købt maskiner til en værdi af over 50 millioner kroner. De indgår i produktionen af LaserTryk.dks puljetryk, der står for halvdelen af trykkeriets omsætning.

»Lige nu er der en konsolidering i gang i branchen, og den deltager vi aktivt i. Derfor er det naturligt, at vi skal bruge flere maskiner. Ud over opkøb og fusioner er der også en solid organisk vækst, så alt i alt er der behov for betydelige investeringer i effektivisering, stordrift og øget kapacitet. Vi arbejder lige nu også med et koncept, hvor andre trykkerier kan leje sig ind i vores produktionsapparat, når de ikke selv har tilstrækkelig kapacitet,« forklarer Esben Mols Kabell, direktør hos LaserTryk.dk.

LaserTryk.dk har også etableret sig i Norge og Sverige.