Milliardbøde truer Apple

Jury mener, at Apple ulovligt har brugt andres teknologi i iPad og iPhone, og vil give bøde på 3,2 milliarder kroner.

Flot ser det ud, når Apple ruller sig ud, men nu har en jury dømt IT-producenten for ulovligt at bruge andres teknologi. Arkivfoto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple har fået en bøde på 3,2 milliarder kroner for at have misbrugt teknologi, som andre havde rettighederne til.

En amerikansk jury i Texas har afgjort, at IT-producenten har krænket tre patenter, som Mirror Worlds ejer, og har dømt Apple til at betale 208,5 millioner dollars i erstatning for hvert af dem. Mirror World, som er stiftet af professor i computervidenskab ved Yale University, David Gelernter, havde anlagt sag om krænkelse af fire patenter, men det fjerde fandt juryen ikke bevist, at Apple har krænket.

Brugt i Macintosh, iPad og iPhone


Den krænkede teknologi anvender Apple i tre produkter: Spotlight, Time Machine og Cover Flow, som bruges i Apples Macintosh-computere, iPod-computere og iPhone-telefoner. Cover Flow er funktionen, hvormed man kan blade gennem omslag på musikalbum og andet indhold, som om de var en bunke spillekort. Time Machine er et program til automatisk sikkerhedskopiering, mens Spotlight er et søgeprogram, som gennempløjer harddiske.


Apple har bedt om, at dommeren ikke træffer endelig beslutning nu, da der er uløste spørgsmål i to af de tre patentspørgsmål. Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg mener Apple, at patenterne ikke er gyldige, hvorfor Apple ikke har krænket nogen. Apple siger, at patenterne er blevet solgt, hvorfor en eventuel bøde skal afspejle markedsværdien. Salget anføres at have indbragt blot fem millioner dollars.