Milliardardlån skal sikre Airbus-kontrakter

Den franske regering er på vej med et statsgaranteret lån på 37 milliarder kroner, der skal sikre finansiering af Airbus-kontrakter.

Foto: Dan Colborne
PARIS: Efter en håndsrækning i milliardklassen til den franske bilindustri er den franske regering på vej med en lånepakke til gavne for flyindustrien på 52 milliarder kroner - herunder 37 milliarder kroner der specifikt skal sikre flyproducenten Airbus mod at miste ordrer.

Det skriver finansavisen Les Echos, der oplyser, at pengene hovedsageligt vil blive udbetalt via flyindustriens normale franske samarbejdspartnere, bankerne BNP Paribas og Société Génerale samt investeringsbankerne Calyon og Natixis, der skal forpligte sig til at finansiere eksportkontrakter til konkurrencedygtige renter.

"Der er ganske rigtigt et projekt om at låne 5 milliarder euro [37 mia. kr., red] til bankerne for at finansiere Airbus' kontrakter," bekræfter en af finansminister Christine Lagardes medarbejdere overfor Reuters.

Ifølge den franske avis finansieres stort set alle flykøb gennem lån - i gennemsnit kommer 40 procent af finansieringen normalt via banker - og ifølge Airbus' salgsdirektør John Leahy risikerer man at miste 30 procent af det rekordhøje antal ordrer, der er indgået de seneste år.

"Vi kæmper for at finde finansiering til vore klienter," sagde Airbus-topchef Thomas Enders søndag på en økonomisk konference i Saudi-Arabien, hvor han forudså at bestilllingen af nye fly risikerer at falde med mellem 50 og 60 procent i 2009. Airbus har indtil videre kontrakter på levering af 900 fly i år til en anslået værdi på mellem 485 og 544 milliarder kroner.

Ifølge Les Echos er der mulighed for at andre af Airbus' stiftere - Tyskland, Storbritannien og Spanien - vil gå i de franske fodspor og tilbyde lignende statsgaranterede lån, eksempelvis via de tyske banker DVB Bank, KfW og HSH Nordbank.