Milliardaftaler genskaber ikke tilliden til biotek

Flere milliardaftaler til danske biotekselskaber skaber positiv opmærksomhed, men branchen skal have mere succes for at genskabe tilliden i markedet, lyder det fra biotek-investor.

Kirsten Drejer, adm. direktør i det danske biotekselskab Symphogen, der laver kræftlægemidler, har lige indgået en licensaftale med den tyske medicinalkæmpe Merck KGaA. I går havde firmaet medarbejderdag, hvor Kirsten Drejer (i midten) fik fortalt noget af dagens program af personalechef Lisbet Løschenkohl (th.) og personlig assistent Heidi Rønnest (tv.). De to er klædt ud som fremtidsstewardesser. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lyden af dansk biotek har længe været lig med triste tilbagefald og sjælden succes. Og det skal der mere end to milliardaftaler til at ændre på.

Sådan lyder meldingen fra den erfarne biotek-investor Florian Schönharting i kølvandet på, at danske biotekselskaber har hentet op til ti milliarder kroner på aftaler om kræftlægemidler med udenlandske giganter. Symphogen indgik i går en licensaftale på op til 3,7 milliarder kroner med tyske Merck, og Genmab sikrede sig i sidste uge op til 6,5 mia. kroner i en partnerskabsaftale med amerikanske Janssen Pharmaceutical Companies.

»Det er selvfølgelig flot, og de her selskaber har et stærkere kort på hånden, når de skal markedsføre andre idéer, men indtrykket af biotek er jo lidt fiasko, og det, som markedet virkelig venter på, er ikke enkelte partnerskabsaftaler,« siger Florian Schönharting, der er medstifter af investeringsfonden Nordic Biotech, og uddyber:

»Vi skal helt derud, hvor vi har et meget profitabelt selskab, før den manglende tillid til branchen bliver genoprettet. En stor succes ville være at lave et nyt selskab som LeoPharma, som er i stand til at tjene milliarder. Og det har ikke vist sig endnu.«

Biotek er fuld af risici

De positive nyheder fra Genmab i sidste uge kom da også samtidig med to mere negative meldinger fra biotekbranchen. Selskabet Neurosearch, der blandt andet forsker i behandling af den arvelige sygdom Huntingtons, nedskrev værdien af sit prestigeprojekt Huntexil til et rundt nul. Og Topotarget, der udvikler lægemidler mod kræft, meldte ud, at topchefen og den medicinske udviklingsdirektør fratræder, mens man overvejer fremtiden.

I brancheforeningen Dansk Biotek glæder man sig over de seneste milliardaftaler, men man ved godt, at der skal mere til.

»Vi håber selvfølgelig, at disse aftaler kan smitte positivt af på hele branchen. Men det generelle billede bliver jo ikke ændret af, at et par selskaber indgår store aftaler i disse uger. For det er et risikofyldt farvand, vi bevæger os i,« siger Martin Bonde, formand for Dansk Biotek.

Han mener dog, at branchen klarer sig bedre end sit rygte:

»I biotek bliver vi nødt til at fyre den af og skabe opmærksomhed omkring vores projekter for at tiltrække penge. Den transparens gør, at det negative måske får en uforholdsmæssigt stor plads.«

Partnerskaber kan bane vej

Da Genmab indgik den omtalte milliardaftale med amerikanske Janssen Pharmaceutical Companies i sidste uge, understregede Genmabs adm. direktør, Jan van de Winkel, vigtigheden af partnerskabsaftaler for hele biotekbranchen. For siden bankkrisen i 2008 har det været svært for biotekselskaber at skaffe kapital i bankerne.

»Det er en bevidst strategi for os at have mange partnere. Pharma-selskaber har i stigende grad brug for innovative produkter fra biotek, mens vi i biotekbranchen har brug for finansiering,« sagde han.

Den udmelding bakker Symphogens administrerende direktør Kirsten Drejer op om, og selskabet har da også allerede de to partnere Genentech og Meiji Holdings.

»Vi vil rigtig gerne lave flere samarbejdsaftaler med store medicinalvirksomheder inden for cancer, som rummer de her antistof-blandinger, som vi er specielt dygtige til at lave. Hvis vi får lavet et produkt, som virker lovende inden for mange forskellige kræftformer ligesom Sym004, vil det være oplagt, at vi finder en partner at sælge det til,« siger Kirsten Drejer.

Indtil videre har Symphogen fået råd til nogle års arbejdsro - og til at bevise, at biotekbranchen for alvor kan skabe store resultater.