Milliardærer i kø for at overtage telegigant

Fire af Frankrigs rigeste mænd deltager i kortspillet om salget af landets næststørste teleselskab.

Frankrigs næststørste teleselskab, SFR, er til salg, og der er kø for at købe det. Arkivfoto: Philippe Huguen, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE HUGUEN

Milliardærerne står i kø for at overtage det store, franske mobilselskab SFR.

SFRs eher, den franske mediegruppe Vivendi, bekræfter at have modtaget to tilbud på den næststørste telekoncern i Frankrig. Det ene kommer fra kabel-TV-selskabet Numericable, som har nummer 215 på magasinet Forbes' milliardærliste, Patrick Drahi, i ejerkredsen, mens også familiekonglomeratet Bouygues med nummer 408, Martin Bouygues ved roret har meldt sig som køber.

Men hermed slutter det ikke. Alle iagttagere venter på, om også manden bag lavprismobilselskabet Iliad, Xavier Niel, som er nummer 162 på Forbes' liste, i sidste øjeblik melder sig i koret, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Næstformand er også milliardær

For at slutte ringen bliver det nummer 183 på listen, Vincent Bollore, som sandsynligvis får et afgørende ord om, hvem den nye ejer bliver. Han er nemlig næstformand for Vivendis bestyrelse.

Det er to uger siden, at det første bud kom på SFR. Men faktisk var det først Vivendis plan at sælge fra til sommer. Vivendi købte i 2011 de 44 procent af SFR-aktierne, som verdens største mobilselskab, det britiske Vodafone, hidtil havde siddet på, for 7,95 milliarder euro (57,7 milliarder kroner). Vivendi betalte oveni 200 millioner euro til Vodafone.Det er France Télécom, som med mobildivisionen Orange er største spiller i Frankrig. Skulle den 50-årige marokkanskfødte ingeniør Patrick Drahi få held med at overtage SFR, som sidder på 30 procent af mobilmarkedet, vil det sammen med Numericable blive en vægtig nummer to på det store, franske marked, som siden tilkomsten af Iliad har været ude i en solid priskrig, der minder om den danske, og som har fået Vivendi til at ønske sig at komme ud af televerdenen igen.

Lover ikke at skære ned

Numericable skal have budt omkring 14,75 milliarder euro for SFR i en konstruktion, hvor Vivendi bevarer 32 procent af aktierne. Patrick Drahi har lovet ikke at skære ned på antallet af stillinger, hvis han overtager SFR i et forsøg på at berolige den franske regering, som har kik på netop den del.

Bouygues har budt 19 millioner euro og vil lade Vivendi beholde 46 procent af aktierne. Bouygues mødtes i sidste uge med Frankrigs præsident François Hollande for at tale om telebranchen. Ifølge avisen Le Figaro ventes Bouygues, som med 18 procent af mobilmarkedet er Frankrigs nummer 3, at kunne hente synergier for omkring 10 millioner euro ved at slå Bouygues Telecom og SFR sammen. Bouygues er klar til at sælge fra for at sikre, at konkurrencemyndighederne i Frankrig kan sige god for en mulig handel.

Skulle det mislykkes for Bouygues at overtage SFR, kan selskabet blive tvunget til at forhandle med Xavier Niels Iliad om et udvidet samarbejde for at stå imod konkurrencen.

Hvornår Vivendi træffer en afgørelse om at sælge, forlyder der endnu intet om.