Milliardærens problemknuser

Esbjerg-drengen og bankmanden Ulrik Bebe har siden 2010 været projektboss og problemknuser for Mikael Goldschmidt og kan se det længe ventede milliarddyre center i Hillerød nærme sig.

Onsdag aften i sidste uge kunne Ulrik Bebe se en stor sten blive ryddet af vejen for M. Goldschmidt-koncernen, som fik grønt lys af et snævert flertal i Hillerød Byråd til at etablere torvehaller som led i planerne om Hillerød Storcenter. Centret har været foreløbig syv år undervejs og løber op i halvanden milliard kroner i projektsum.

Som projektchef for ejendomme håndterer Ulrik Bebe større udviklingsprojekter og er dermed nærmest en slags problemknuser for Mikael Goldschmidt, der grundlagde sit firma som 22-årig i 1979 og på den seneste rigmandsliste i Berlingske Business Magasin var nummer 37 med to milliarder kroner i formue. Plus det løse, der ikke rigtig kan kortlægges af offentligheden.

I M. Goldschmidt Holding var formuen 2,1 milliarder kroner ved udgangen af september 2012. De samlede aktiver udgjorde et stykke over fem milliarder med godt halvdelen placeret i M. Goldschmidt Ejendomme, der hovedsageligt investerer i Indre By og Storkøbenhavn, men ikke lader chancen for en god handel andre steder gå fra sig.

Som vestjyde er Ulrik Bebe svær at afæske langvarige talestrømme – også når det gælder hans efterhånden mange år i ejendomsbranchen.

»Det er en spændende verden. Man kan sætte fingeraftryk på projekter, som er udført fra det rene ingenting,« lyder det.

Erhvervskarrieren tog sin spæde start efter realeksamen og handelsskole i hjembyen Esbjerg. Her kom han i lære i Jyske Bank. Han steg i graderne og drog undervejs til hovedstaden.

Derefter fulgte et par år i Horsens Sparekasse, dernæst en tid inden for finansiering, inden han i 1990 for alvor blev ejendomsmand eller rettere projektmager, for dét blev hurtigt specialet.

»Muskler og vilje«

Han kom til Goldschmidt midt under finanskrisen, men forsigtighed og en stor pengetank har gjort koncernen så solid, at den er fortsat med at købe op, udvikle, optimere og sælge fra, mens talrige andre i branchen har haft travlt med blot at overleve – eller forsøge at overleve.

»Goldschmidt er en professionel aktør med mange muskler og viljen til at gennemføre større projekter,« siger Ulrik Bebe, der i perioder har brugt »tæt på 100 procent« af sin tid på Hillerød Storcenter.

Lokalt er en del kræfter imod projektet, fordi den nordsjællandske handelsby allerede har to butikscentre og en Bilka. Undervejs blev processen forlænget af et regeringsskifte på Christiansborg og en ændret planlov – med lang tids vakuum – men Ulrik Bebe håber nu på byggestart om et lille års tid og åbning lige inden julehandlen næste år.

Elgiganten har for nylig skrevet under på en stor lejekontrakt, og Ulrik Bebe håber at få de øvrige ankerlejere på plads i løbet af foråret og at have afsat mindst trefjerdedele af kvadratmetrene, inden spaden stikkes i jorden om et lille års tid.

Trods de nordsjællandske centerudfordringer har Ulrik Bebe også fået tid til at udvikle andre Goldschmidt-projekter, blandt andet en skole for social- og sundhedsassistenter i Holbæk og ombygningen af Den Kongelige Mønt på Amager til ungdomsboliger.

Bor om hjørnet

Hos sin forrige arbejdsgiver, det private projekt- og ejendomsfirma Ceraco, var Bebe med til at udvikle butikscentret Shoppen i Aalborg.

Privat bor han med hustruen i lejlighed i Store Kongensgade – i hjertet af København og med Goldschmidt-kontoret liggende lige rundt om hjørnet. Familien omfatter også to voksne børn og foreløbig et barnebarn.

I fritiden tager Ulrik Bebe gerne på jagt. Det sker ofte i udlandet og mest i Sverige, hvor han har en jagtklub med tidligere kolleger fra tiden i projekt- og byggekoncernen Skanska.