Milliardæren Lars Seier høster flere tusind pct. i afkast på bitcoin

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Rigmanden Lars Seier Christensen får råd til ekstra julegaver, efter han har tjent styrtende på bitcoin. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Godmorgen,

I dagens nyhedsoverblik skal vi høre om verdens mest værdifulde selskab, der sætter kritikerne til vægs. Og så kommer vi rundt om veltilrettelagt skattesvindel.

Men først zoomer vi ind på et vildt afkast på bitcoin.

1
Kendt rigmand scorer stort på salg af virtuel valuta

Den digitale valuta bitcoin er steget og steget i år. Torsdag rundede bitcoin endnu en milepæl, da prisen for den hypede valuta for første gang steg til mere end 7.000 dollar.

Himmelflugten har fået flere til at frygte, at det hele pludseligt ramler - heriblandt milliardæren Lars Seier Christensen. Han har derfor valgt at sælge ud af sin portefølje, da prisen for bitcoin var på 6.500 dollar, skriver Børsen.

»Jeg tager lige en puster. Jeg synes, det er gået meget stærkt, og jeg er lidt utryg ved den optur, der har været på det seneste,« siger Lars Seier med henvisning til, at bitcoin kostede under 1.000 dollar ved årets begyndelse.

Det er fire år siden, at Lars Seier købte bitcoin for et ukendt millionbeløb. Dengang var prisen på bitcoin på mellem 100 og 400 dollar. Milliardæren ønsker ikke at oplyse til Børsen, hvor meget han præcist har tjent på investeringen, men han bekræfter dog, at der er tale om et afkast på flere tusind pct.

»Du ved, hvordan jeg har det med konkrete beløb, men der er da lidt ekstra til julegaverne, vil jeg sige.«

Credit Suisses øveste topchef, Tidjane Thiam, advarede torsdag om, at spekulation omkring bitcoin er »lig med definitionen af en boble«.

2
Apple slår forventningerne: Aktien kan sætte rekord fredag

IT-giganten Apple leverede torsdag et stærkere regnskab end ventet og kom desuden med en opløftende prognose for første kvartal af sit nye regnskabsår.

I de tre måneder frem til udgangen af september, der udgør Apples fjerde kvartal, omsatte selskabet for 52,6 mia. dollar, hvilket var 12 pct. mere end i samme periode året før og klart over forventningerne på 50,7 mia. dollar, skriver Ritzau Finans.

Fremgangen skal blandt andet ses, i lyset af at der i løbet af kvartalet blev langet 46,7 mio. iPhones over disken mod de 46 mio., der var ventet.

I indeværende kvartal, som er det første i Apples nye regnskabsår, venter selskabet en omsætning på 84 til 87 mia. dollar. Her var estimatet blandt analytikerne før regnskabet for fjerde kvartal på 84,9 mia. dollar.

Business anbefaler

3
Tysk bank spillede central rolle i sag om svindel med udbytteskat

Den tyske bank, North Channel Bank, bærer en stor del af skylden for, at udbytteskandalen kunne ske. Det vurderer både en dansk og en tysk ekspert, efter DR Nyheder har fået adgang til en ransagningskendelse.

Kendelsen fra statsadvokaten i Koblenz viser, at banken har lavet kvitteringer, der er er blevet brugt som dokumentation for, at en række pensionsfonde ejede et enormt antal danske aktier. Kvitteringerne blev sendt til Skat i Danmark for at bevise, at pensionsselskaberne skulle have refunderet udbytteskat.

Ifølge ransagningskendelsen er den britiske finansmand Sanjay Shah stadig den hovedmistænkte i sagen, hvor den danske skat blev snydt for 12,3 mia. kr.

4
Georg Jensen fyrer topchef efter kæmpe underskud

For små to år blev svenskeren Eva-Lotta Sjöstedt udnævnt som ny topchef for Georg Jensen. Men nu er hun fortid hos det danske designikon. Det sker efter, at Georg Jensen leverede et underskud på 107 mio. kr. i 2016.

Ejerne forsøger sig i stedet med Francesco Pesci som adm. direktør. Han har siddet i Georg Jensens bestyrelse siden december 2016 og har været formand de seneste fire måneder.

Læs mere i Berlingske her (artiklen kræver abonnement).

Det skal investorerne holde øje med i dag

Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, har hjulpet med at udpege tre ting, som investorerne skal være opmærksomme på i dag:

  • I aftes dansk tid nominerede Donald Trump Jerome Powell til chef for den amerikanske centralbank, når Janet Yellen stopper til februar 2018. Nomineringen var i høj grad forventet af investorerne og bookmakerne, som allerede inden gårsdagens nominering havde Powell som favorit til jobbet. Hans linje er forventeligt på linje med den nuværende lempelige linje fra Janet Yellen, men det er alligevel noget, der vil optage investorerne den kommende tid.
  • Udover nattens PMI fra Kina ser vi i dag frem til en af de mest fulgte nøgletal på måneden, nemlig den amerikanske jobrapport (også kaldt kongetallet), som efter sidste måneds store tilbagegang forventes at indhente store dele af det tabte.
  • Sidst, men ikke mindst, vil vi have centralbankerne på talerstolen i form af Fed-medlem Neel Kashkari til eftermiddag og ECB’s Benoit Coeure i aften. Investorerne bruger typisk disse taler til at forsøge at hente indikationer om den fremtidige pengepolitiske linje.

Det sker på markederne

Handlen er en smule blandet på de asiatiske aktiemarkeder fredag morgen, hvor der generelt er positive takter, mens de store aktieindeks i Kina omvendt ligger med minusser.

  • Hong Kongs Hang Seng: +0,3 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,1 pct.
  • Indiens BSE: +0,2 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,7