Milliard-regning på vej til elkunder

En ny havmøllepark mellem Anholt og Djursland kan udløse en historisk stor regning til private elkunder og virksomheder på op mod 14 mia. kr., skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regningen opstår, fordi den eneste byder på opførelsen af havmølleparken, statsejede Dong Energy, ifølge branchekilder kræver en garanteret pris på omkring 1 kr. for hver kilowatt-time, som sendes i land.

Det er tre gange mere end den øjeblikkelige pris på el på den nordiske elbørs og en torn i øjet på Dansk Folkeparti. Partiet har i årevis lovet, at man vil gøre op med milliardtilskuddene til vindmøller.

»Vi er simpelthen ikke vilde med, at man igen og igen pålægger elkunderne øgede udgifter,« siger energiordfører Per Dalgaard (DF).

Sidste år blev havmølleparken Horns Rev 2 taget i brug, og senere i år ventes Rødsand 2 syd for Lolland at stå klar. De to parker er garanteret priser på vindmøllestrømmen, som med dagens priser udløser en regning til elkunderne over tid på 5,5 mia. kr.

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) afviser overfor Jyllands-Posten, at man kan gøre regnestykket op på den måde. Hun peger på, at der også er gevinster som en øget forsyningssikkerhed, bedre miljø og arbejdspladser.

»Så det er et meget vanskeligt regnestykket, når man laver en sammenligning for at finde frem til, hvad prisen skal være,« siger Lykke Friis til Jyllands-Posten