Miljøvenlig mælk bliver fragtet 500 kilometer

Økologiske produkter belaster miljøet med den lange transporttid.

Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange køber økologisk fordi de er miljøbevidste og gerne vil bruge så få ressourcer som muligt, når for eksempel mælk skal produceres, tappes og køres ud til forbrugerne. Derfor kan det virke underligt, at den økologiske mælk fra Gram Slotsmælk, der kommer fra køer i det sønderjyske, hver dag skal ud på en 260 kilometer lang køretur for at blive tappet på det midtsjællandske mejeri i Osted ved Lejre. Bagefter bliver der kørt mælk retur til butikker i det sydjyske. Dermed får mælken altså en samlet rejse på mere end 500 kilometer.

- Det er slet ikke optimalt, men da vi gik i gang var vi nødt til at indgå kompromis for overhovedet at komme i gang, siger slotsejer Svend Brodersen til dr.dk/syd.

Han var ikke interesseret i at investere flere millioner kroner i et mejeri, hvis forbrugerne takkede nej til slotsmælken, der nu har været på markedet et år.

- Nu ved vi, at forbrugerne gerne vil have den, vi har udsolgt hver eneste dag, siger Svend Brodersen til dr.dk/syd.

Og planerne for kortere vej mellem jord og bord er også allerede nået længere end til skufferne.

Gram Slot har fået tilladelse til selv at etablere et mejeri, men det kan også være et samarbejde med et andet lokalt mejeri, der bliver løsningen.

Han påpeger dog, at der altid vil være transport af økologiske varer.

- Transporten til København undgår vi ikke, for det er nu engang der, man er meget interesseret i at købe vores produkter, siger slotsejeren fra Gram.